Dündar Kılıç

Aktivist, İş İnsanı

Doğum
Ölüm
11 Ağustos, 2011
Diğer İsimler
Dündar Ali Kılıç

Mafya lideri, iş adamı, Cem Reklamcılık ve Pazarlama, Şan Gıda Pazarlama Sanayi, Ticaret ve Ser Madencilik Sanayi ve Ticaret Limited şirketlerinin kurucu ortağı (D. 1953, Sürmene / Trabzon - Ö. 11 Ağustos 2011, Silivri / İstanbul). Tam adı Dündar Ali Kılıç.

Doğumundan kısa bir süre sonra ailesiyle birlikte Ankara' ya göç etti. Yetişkin çağlarında Ankara' da ünlü olan kabadayılarla yakınlık kurmaya başladı.Yakın dostlarından olan Şahamettin Kınalı ile Ulus'ta bir kumarhanede oturdukları sırada ışıkların kapanmasıyla Kürt Cemali lakaplı Cemali Coşan öldürüldü ve olaydan Kabadayı Mehmet sorumlu tutuldu.Kürt Cemali'nin öldürüldüğünü gören Kılıç can tehlikesi nedeniyle ailesiyle birlikte İstanbul'a göç etti. O dönemde ters düştüğü ünlü kabadayı Avni Çakıroğlu' nu yaraladı. Bu arada sayısız yaralama ve ruhsatsız silah taşıma yüzünden hapishaneye girdi.

9 Şubat 1984'te Behçet Cantürk ve Abuzer Uğurlu ile birlikte gözaltına alındı. MİT Raporu'nda bu gözaltı olayından sonra Aytek ve MİT'in yıpratılması için Kılıç ve ekibi tarafından sistemli bir çalışma başlatıldığı öne sürüldü. 5 yıllık yargılamalardan sonra beraat etti. Dönem dönem yaptığı birçok açıklamada devlet içinde faaliyet gösteren çetelerden bahsetti. 1994 yılında ağabeyi Yahya Alikılıç'ı kaybetti. Kızı Uğur Kılıç' ın de karıştığı Civangate Skandalında da adı geçti. Uğur Kılıç' ın bu olay neticesinde öldürülmesi üzerine çıkan yorumlara,Karanlıkta koşanlar düşer şeklinde demeç verdi. Susurluk skandalı ile beraber, bilgilerinden yararlanılmak üzere TBMM Araştırma Komisyonu tarafından ifade vermeye çağrıldı.

1994 yılında kızı Uğur Kılıç'ın ve 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın eşi Semra Özal'ın ricasıyla Selim Edes ve Engin Civan arasındaki anlaşmazlığı çözmek için aracı oldu. Bu olay sırasında damadı Alaattin Çakıcı ile karşı karşıya geldi. Kızı, Çakıcı'dan ayrıldıktan sonra Uludağ'da kocasının adamları tarafından vuruldu.

Gözaltılar hariç hayatının 21 yılını cezaevinde geçirdi. Yeraltı dünyasının ünlü isimlerinden olan Kılıç, ilk sabıkasını boksör Ercü'yü delik deşik ettiği için aldı. Cezaevinden çıktıktan sonra Ankara'ya giden Kılıç, üç cinayet ve 35 yaralama olayına karıştı. 1972'de Diyarbakır ve Siirt illeri Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından yasadışı örgüt üyesi Atilla Keskin'e yataklık yapmaktan yakalandı. 1980'de silah ve mermi kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle Boğazlar Komutanlığı tarafından 25 arkadaşıyla birlikte gözaltına alındı.

Semra Özal'ın ricasıyla Engin Civan ve Selim Edes arasındaki anlaşmazlığı çözmek için aracı oldu. Bu olaylar sırasında damadı Alaattin Çakıcı ile karşı karşıya geldi. Kızı Uğur Çakıcı, Çakıcı'nın adamları tarafından Uludağ'da öldürüldü. Susurluk Komisyonu'na verdiği ifadede, Alaattin Çakıcı'nın MİT tarafından korunduğunu, Mehmet Eymür tarafından Bursa'da bir mahkemede aklanan Nihat Erim'in katillerinin yine Eymür tarafından kullanıldığını öne sürdü.

Kılıç, basına verdiği röportajlarda da kızı Uğur Kılıç'ın Civangate skandalının ardından Özallar tarafından öldürüldüğünü ileri sürdü. Çetenin kendisini de öldürmek istediğini kaydeden Kılıç, ancak bir arkadaşının ihbarı üzerine planının bozulduğunu açıkladı.

Zaman zaman damadı Çakıcı tarafından tehdit edildiğini açıklayan Kılıç, Çakıcı'nın kendisini öldürtmek üzere Yeşil'i kiraladığını ve bu konuda MİT muhbiri Tarık Ümit'in aracılık yaptığını öne sürdü. 1 Ağustos 1999'da Silivri'deki yazlığında kalp krizi geçiren Kılıç, kalp masajıyla hayata döndürüldü, ancak 10 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra 'multiorgan yetmezliğinden' öldü. Kılıç'ın cenaze töreni, eski babaların gövde gösterisine dönüştü.

Uğur, Cenk Ali, Ergun, Dünya ve Fatma adlarında beş çocuk sahibiydi.

KAYNAKÇA: Sürmeneli Ünlüler (tr-tr.facebook.com, 23.05.2015), Dündar Ali Kılıç Kimdir ? (forum.donanimhaber.com, 13.06.2015), Dündar Kılıç (dundar-kilic-kimdir.cix1.info, 13.06.2015), Benim adım Dündar Kılıç (takvim.com.tr, 13.06.2015). 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör