Defne Samyeli

Televizyon Programı Sunucusu, Köşe Yazarı, Haber Sunucusu, Yazar

Doğum
01 Temmuz, 1972
Eğitim
Boğaziçi Üniversitesi
Burç
Diğer İsimler
Sol Yanım Asena. İstanbullu Gelin Sinem

Televizyon sunucusu, reklam yüzü, gazeteci yazar. 1 Temmuz 1972’de İstanbul'un Kasımpaşa semtinde dünyaya geldi. Amiral Haluk Samyeli ve otelcilik eğitimi almış Sendegül’ün ilk çocuğudur. Çocuk yaşlarda şarkıcı olmak istiyordu. İdolü de Ajda Pekkan'dı. hayranıydı. Müziğe olan ilgisi nedeniyle ailesi onu TRT Çocuk Korosu’nun sınavlarına soktu, 7 yaşında girdiği TRT’de her Pazar konserlerle ekrana gelmeye başladı. Okul hayatı parlak olduğu için ona farklı bir gelecek düşleyen annesi konservatuvara girmesini desteklemedi.. Kameralarla ilişkisi çocukken oynadığı reklamlarla pekişti. Nişantaşı Anadolu Lisesinde iken kompozisyon yarışmalarından ödüller ve takdirnamelerle dolu eğitim hayatı devam ederken, 13 yaşındayken babası Haluk Samyeli’yi kaybetti.

Liseyi bitirdikten sonra Boğaziçi Üniversitesinin Kimya Bölümünde okudu. 1991 yılında, ü niversite öğrencisi iken Türkiye'nin ilk özel televizyon kanalı Star TV'nin  açtığı Türkiye Güzellik Yarışmasında Türkiye 3. Güzeli olarak taç giydi. Samyeli, Bu yarışma sonrasında katıldığı Avrupa Güzellik Yarışmasından da taçla döner dönmez televizyonda sunucu olarak çalışmaya başladı.

Youngstar Galaxy adlı gençlik programı, hemen arkasından Salı Pazarı , her sabah canlı yayınlanan İyi Günler Türkiye programları, özel canlı yayınlar, çekilişler derken Türkiye’nin en çok bilinen yüzlerinden biri oldu. 1993’te Show TV’ye transfer olan Samyeli, burada Show’da Şov adlı, içinde şarkı, dans ve skeçler olan prime time bir talk show programına imza attı. Bu arada Boğaziçi Üniversitesi’nde İş İdaresi Bölümüne geçiş yapmıştı. Bir hocasının önerisi üzerine okula ara verdi.

Aynı dönemde  bir yandan Melih Kibar’la çalışan Samyeli ‘Tek Başına’ adlı bir albüm çıkardı. Ne var ki o dönem müzik sektörünün hayal ettiği gibi olmadığını anlayarak tamamen televizyona ağırlık verme kararı aldı. Müzikten vazgeçmedi, hatta gönlü hep müzikal tiyatroda olduğu için bu alanlarda önemli isimlerden ders almaya başladı. Türkiye’de ünlü operacılar Belkıs Aran, Gül Sabar ve Tülay Uyar on beş yıllık şan eğitiminin mentor’ları oldular. New York’ta Broadway yıldızlarını çalıştıran bir müzisyen ve oyuncu koçu Bruce Kolb’tan yıllarca şan dersi aldı. Küçüklüğünden beri kendini Broadway’de hayal eden ve bulduğu her fırsatta yurtdışında müzikal şov izleyen Samyeli Evita ve Aida gibi bazı şovların şarkı ve librettolarını ezbere biliyor.  Ve ev halkını bezdirinceye kadar evde şarkı söylüyor.

1995’de 4 aylık bir flörtün ardından mimar Eren Talu’yla evlendi. Bir kaç ay sonra Kanal D’de çalışmaya başlayan Samyeli’ye haberci olması teklif edildi. Hamile olduğunu yöneticiler dışında haber merkezindeki bütün çalışanlardan 7 ay saklayan Samyeli’nin aynı zamanda editörü olduğu Gecenin İçinden, büyük rating başarılarına  imza attı ve 3 yıl boyunca kendi kategorisinde zirveden inmedi. Samyeli’nin ilk kızı Deren bu dönem doğdu. Sonra Kanal D Ana Haber Bülteninin anchor’ı ve editörü oldu. Bu görevdeki ilk yılında doktorlar kendisine rahim ağzı kanseri başlangıcı teşhisi koyunca apar topar gittiği ABD’de küçük bir operasyon geçirdi. Erken teşhis ve başarılı operasyonla çok kısa zamanda sağlığına kavuşan Samyeli, bu tecrübe üzerine smear testi yaptırmanın önemini anlatan birçok konferans verdi.

7 yıllık Kanal D birlikteliğinin ardından Show TV’ye geçen Samyeli burada 6 yıl boyunca ana haber anchor’ı ve haber müdürü olarak görev yaptı. O dönem öğrenci affı çıkınca annesinin ricası üzerine bir yandan Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrenimine kaldığı yerden devam etti. Okulunu bölüm birincisi olarak bitirdi.

Defne Samyeli yayın hayatında yüzlerce ödül kazandı. Bunlardan ikisi uluslararasıdır. New York TV Festivals’da ardarda iki yıl Dünyanın En İyi İkinci Anchor’ı seçildi. 2003 yılında ikinci kızı Derin’i dünyaya getirdi. Show TV’de çalışırken, meslek hayatının bir ilkini yaşadı. Ali Kırca ve ekibiyle anlaşan Show TV yönetimi, Defne Samyeli ve haber merkezindeki tüm arkadaşlarını işten çıkardı.

Samyeli bu karar üzerine, günde 12 saatini verdiği işi sorgulamaya başladı. Türkiye’de haberciliğe devam edip etmeme konusunda ne hissettiğini anlamak istiyordu. Kendine zaman tanımaya karar verdi. Bir prodüksiyon şirketi kurup, hayal ettiği uluslararası bir belgeseli çekmek için çalışmaya koyuldu. Son birkaç yıldır yabancı basına serbest gazeteci olarak çalıştığı, yazları NY’da devamlı gazetecilik dersi aldığı için ABD’de hatırı sayılır oranda çevresi oluşmuştu. Rotasını yurtdışına çevirmeye karar verdiği dönemde, eşinin üstlendiği bir kamu ihalesinde ardarda yaşanan terslikler, aile içi anlaşmazlıklar en güvenli kalesini, evini yıkacaktı oysa.

14 yıllık evliliği sona eren Defne Samyeli iki kızıyla birlikte yeni bir hayata başladı. Televizyona bir gündüz kuşağı programıyla devam etme kararı aldı, ne var ki Defne’yle Her Şey Bambaşka, atv ekranlarına iki ay sonra veda etti.

Sonrasında kanal yönetiminin yeni kurdukları haber kanalının yüzü olmasını teklif ettikleri Samyeli, a haber’de Akşama Doğru ve Söz Teması adlı programları yaptı. Bir yıl sonra ‘editoryal uyuşmazlık’ nedeniyle grupla yolları ayrıldı ve Samyeli artık haber yayıncılığına nokta koyma kararı aldı.

1997 yılından bu yana köşe yazarlığı yapan Samyeli, Radikal ve Güneş gazetelerinde uzun yıllar çalıştı. 2013’ün hemen başında el sıkıştığı Milliyet gazetesinde iki yıl boyunca hem özel röportajlara hem de kendi köşesine imza attı. Buradaki çalışmalarını derlediği ilk kitabı ‘Kısa Lafın Uzunu’ 2014 yılında okurlarıyla buluştu.

2013’de Prof. Dr. Emre Alkin’le başlayan arkadaşlığı Defne Samyeli’nin özel hayatında önemli bir dönüm noktası oldu; Samyeli ve Alkin nişanlandılar.

Kendisine yöneltilen oyunculuk teklifleri, 2013 yılında Samyeli’nin yüreğinin bir köşesinde yanan bir başka kıvılcımı ateşledi. Arkadaşı Gani Müjde’nin teklifini değerlendirip kendini denemek isteyen Samyeli, FOX TV’de yayınlanan  Babam Sınıfta Kaldı adlı dizide Çiğdem karakterini canlandırarak oyunculuğa ilk adımını attı. Cem Davran, Melis Tüzüngüç ve Mesut Yar’la başrolleri paylaşan Samyeli, bu alanda ilerlemek istediğine karar verince profesyonel oyunculuk eğitimine başladı.

2013’ın sonbaharında Atölye Craft’ta oyuncu koçu Deniz Erdem’le çalışmaya başlayan Defne Samyeli, Anthony Bova’nın oyunculuk atölyesine katıldı. Los Angeles’ta Eric Morris’le işçilik, enstrümantal, monolog ve sahne çalışması yapan Samyeli, 2015 yazında Necati Şaşmaz’la el sıkışarak Kurtlar Vadisi Pusu ailesine katıldı. On üç yıllık rating rekortmeni bu fenomen dizide ‘Zeynep Oğuz/Asya Tuna’ adlı bir ajanı canlandıran oyuncu, bir yandan da albüm hazırlığını sürdürüyor ve kendi senaryolarını yazıyor.

Hayat amacını, ‘severek öğrenmek ve bildiklerini başkalarıyla paylaşmak’ olarak özetleyen Samyeli, en önemli işin dünyaya hizmet niyetiyle yapılan olduğuna inanıyor. Kendisinden bir yaş küçük Suhan isminde bir erkek kardeşi vardır.

Defne Samyeli, sunuculuk kariyerinin dışında bir kozmetik markasın yüz kremi reklamlarında oynadı.

Defne Samyeli, 2013 yılında Fox Tv’de yayınlanan senaryosunu Gani Müjde’nin yazdığı “Babam Sınıfta Kaldı” adlı dizide yer aldı.

Oyunculuk alanında ilerlemek istediğine karar verince profesyonel oyunculuk eğitimine başladı.

2013’ın sonbaharında Atölye Craft’ta oyuncu koçu Deniz Erdem’le çalışmaya başlayan Defne Samyeli, Anthony Bova’nın oyunculuk atölyesine katıldı.

Los Angeles’ta Eric Morris ile işçilik, enstürmantal, monolog ve sahne çalışması yapan Defne Samyeli, 2015 yılında Necati Şaşmaz ile anlaştı ve Kurtlar Vadisi Pusu dizisine katıldı. 2013 yılından 3 Ocak 2015 tarihine kadar Milliyet Gazetesi’nde köşe yazarlığı yapmıştır.

 

Kitapları:

 

2014 - Kısa Lafın Uzunu

 

Albümleri:

 

1994 - Tek Başına

2015 - Son Arzum (Single)

 

TV Programları:

 

1991-1994: Salı Pazarı (Star Tv)

1992-1993: İyi Günler Türkiye (Star Tv)

1994: Pazar Show (Show Tv)

1994-1995: Show’da Show (Show Tv)

1996: Şakalamaca (Kanal D)

1996-1999: Defne Samyeli İle Gecenin İçinden (Kanal D)

1998: Defne Samyeli İle Flaş Haber (Kanal D)

1999-2002: Kanal D Ana Haber Bülteni (Kanal D)

2002: Seçim 2002 (Show Tv)

2002-2007: Show Tv Ana Haber Bülteni (Show Tv)

2004: Seçim 2004 (Show Tv)

2006: Vizyon (Show Tv)

2007: Seçim 2007 (Show Tv)

2010: Herşey Bambaşka (Atv)

2011: 45 Dakika (A Haber)

2011: Söz Teması (A Haber)

2013: Babam Sınıfta Kaldı (Çiğdem) (Fox Tv)

 

Rol Aldığı Film ve Diziler:

 

Sol Yanım (Asena, TV Dizisi 2020)

Hekimoğlu (TV Dizisi 2020)

Cry (Video Film 2020)

İstanbullu Gelin (Sinem, TV Dizisi 2018-2019)

Kurtlar Vadisi Pusu 9. Sezon (Zeynep, TV Dizisi 2015-2016)

Babam Sınıfta Kaldı (Çiğdem Oğuz/Asya Tuna, TV Dizisi 2013)

 

KAYNAKÇA: Defne Samyeli hakkında çıkan iddiaları açıkladı (youtube.com, 20 Mart 2014), Defne Samyeli kimdir - Sunucu Defne Samyeli kimdir? (ensonhaber.com, 13.04.2015), Sunucu Defne Samyeli kimdir? (milliyet.com, 20.05.2015), Defne Samyeli Biyografi (defnesamyeli.tv, 18.08.2016), Defne Samyeli Biyografi (defnesamyeli.tv, 18.08.2016), Defne Samyeli Erdoğan dedikodusu hakkında konuştu (turkishnews.com, erişim 03.09.2016), Defne Samyeli (haber, 05.11.2020), Defne Samyeli (imdb.com, 01.11.2020), Defne Samyeli (sinematurk.com, 01.11.2020), Defne Samyeli (diziseti.tv, 01.11.2020), Defne Samyeli (beyazperde.com, 01.11.2020).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör