Bertan Onaran

Çevirmen, Yazar

Doğum
Ölüm
16 Aralık, 2016
-
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyat Bölümü

Çevirmen ve yazar (D. 1937, İstanbul - Ö. 16 Aralık 2016, İstanbul).  Haydarpaşa Lisesini, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyat Bölümünü bitirdikten sonra sürekli çeviri yapmakla meşgul oldu.

İlk çevirilerini 1963 yılında yayımladı. 1964’te Memet Fuat’la tanıştı, eserlerini çevirdiği yazarlar arasına Andre Gide, Jean Paul Sartre, Albert Camus, Mayakovski katıldı. Ardından Saint-Exupery, Marguerite Duras, Albertine Sarrazin, Gilles Martinet’den çeviriler yaptı. Cervantes’in başyapıtı Don Quijote’yi ilk kez tam metin olarak çevirdi. Wilhelm Reich’ın bütün kitaplarını Türkçeleştirdi. André Malraux, Émile Zola, Stendhal, Panait Istrati, Eugène Ionesco, Alain Robe Grillet, Nathalie Sarraute’dan çeviriler yapan Bertan Onaran’ın 1972’de Beauvoir’dan aktardığı Konuk Kız’a TDK çeviri ödülü verildi.

Cervantes, Emile Zola, Stendhal, Albert Camus, Jules Verne gibi yazarların başyapıtlarını dilimize kazandıran çevirmen ve yazar Bertan Onaran, 16 Aralık 2016 günü 79 yaşında hayata veda etti. Onaran, Cervantes’in başyapıtı Don Quijote’yi ilk kez tam metin olarak Türkçeye çeviren çevirmen olarak tanınıyordu.

Bertan Onaran, son olarak Ulusal Kanal'da yayımlanan Zafer Bilgin'in sunduğu "Sanat Hayatı" programına konuk olmuştu

"Sıkı bir Türkçe tutkunuydu. Ona “kapitalizm” dedirtemezdiniz. “Anamalcı” sözcüğünden şaşmazdı. Sıkı bir Küba dostuydu. Her fırsatta Küba'nın başarılarını örnek gösterirdi. Attığı her adımda, kullandığı her sözcükte karanlık günlerde umudun ışığını göstermeye çalışırdı. Sözcükler kifayetsiz, ama engin ve zengin bir bilge kişiydi." (Füsun İkikardeş)

Çevirileri dışında Cumhuriyeti Savunmak adlı bir telif eseri de vardır.

KAYNAKÇA: Çevirmen ve yazar Bertan Onaran hayatını kaybetti - Bertan Onaran Kimdir? (birgun.net, 16.12.2016), Füsun İkikardeş / Güle Güle Bertan Onaran (aydinlik.com.tr, 16.12.2016), Bertan Onaran (İskultur.com.tr, 16.12.2016).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör