Ali Çarkoğlu

Profesör, Dekan, Siyaset Bilimci, Akademisyen

Eğitim
Boğaziçi Üniversitesi

Akademisyen, Uluslararası İlişkiler Profesörü, Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi. Boğaziçi Üniversitesi (1986) mezunu.

Doktora derecesini State University of New York-Binghamton’da Mayıs 1994’te savunmuştur. Araştırma alanları davranışsal siyaset bilimi soruları üzerine yoğunlaşmış ve oy verme davranışı, kamuoyu ve parti politikaları alanlarında değişik sorulara cevap aramıştır. Yüksek öğrenim öğrencilerinin tercihleri, dindarlık, siyasal İslam ve siyasi davranış ilişkisi, Müslüman toplumlarda hayır severlik, yolsuzluk, enformalite, AB üyeliği hakkında görüşler ve oy verme davranışı üzerine değişik araştırma ekipleriyle birlikte aralarında TÜBITAK, USIP, Ford Foundation, Nuffield Foundation, Open Society Institute, Boğaziçi, Sabancı, Işık ve Koç üniversiteleri araştırma fonları tarafından desteklenen saha çalışmaları yürütmüştür. Turkish Studies dergisinin kuruluşundan beri yayın kurulundadır ve Türkiye Ekonomik Siyasi Etüdler Vakfı’nın (TESEV), 2000-2001 yılları arasında araştırma direktörlüğü görevini yürütmüştür.

2008-2009 akademik yılında Hollanda Beşeri ve Sosyal Bilimler Yüksek Araştırmalar Enstitüsü’nde (NIAS) akademi üyesi (fellow) olarak araştırmalar yapmıştır. 2013 yılında Bilim Akademisi’ne üye seçilmiştir.

Boğaziçi Üniversitesi (1994-2002) ve Sabancı Üniversitesi’nde (2002-2010)  öğretim üyesi olarak hizmet vermiş,  Eylül 2013’ten itibaren bir süre de İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dekanlığı görevinde bulunmuştur. Halen Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesidir.

Prof. Dr. Ali Çarkoğlu'nun makaleleri Democratization, European Journal of Political Research, Electoral Studies, Turkish Studies, New Perspectives on Turkey, South European Society and Politics, Middle Eastern Studies, Political Studies dergilerinde ve derleme kitaplarda yayımlanmıştır.

Espritüel kişiliğiyle de tanınan Prof. Çarkoğlu, "Tango yapmayı bilen bir Başbakana ihtiyacımız var!" sözüyle de meşhurdur.

KAYNAKÇA: Prof. Dr. Ali Çarkoğlu: Tango yapmayı bilen bir Başbakan’a ihtiyacımız var! (duzceyerelhaber.com, 31.12.2012), Kim Kimdir? - Prof. Dr. Ali Çarkoğlu (eaf.ku.edu.tr, 30.09.2014),  Uluslararası İlişkiler – Akademik Kadro - Prof. Dr. Ali Çarkoğlu (cdn.ku.edu.tr, 09.02.2021).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör