Şirin Payzın

Televizyon Programı Sunucusu, Gazeteci

Doğum
Eğitim
Bilkent Üniversitesi

Gazeteci, tv programı sunucusu. 1968 yılında İstanbul'da doğdu. Babası gazeteci Nazım Payzın, Makedonya, anne tarafı Kırım göçmenidir. Çocukluğu ve gençliği Ankara'da geçti. Politikacı Behice Boran büyük teyzesidir. Lise yıllarında tiyatro ile ilgilendi. O dönemde yüksek öğrenim için Fransa'ya gitti. Babsı ölünce geri döndü. İstanbul Üniversitesinde bir süre filoji okuduktan sonra Ankara'da Bilkent Üniversitesi'ne başladı. Burada sanat tarihi ve işletme okudu. Yüksek öğrenimini Fransa, Ankara ve New York'ta tamamladı.

CNN Türk’ün kurulduğu 1999 yılında kıdemli diplomasi muhabiri olarak göreve başlayan Payzın, 2003-2006 arası Yeni Gün hafta sonu programını, 2006-2007 sezonunda sabah kuşağını, 2007-2009 arası Ana Haber bültenini sundu.

Payzın, "Ne Oluyor?" tartışma programında her konudaki farklı fikirleri CNN Türk’te bir araya getiriyor.

Şirin Payzın muhabir ve program yapımcısı olarak Pakistan’daki askeri darbe, İsrail’de intifada, İran’da seçimler, Irak savaşı, Lübnan ve Filistin’deki gelişmeler, Suriye ve AB zirvelerini, sıcak gelişmeleri yerinde izledi. Haber ve haber belgesel yaptı.

Irak Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz Irak savaşı başlamadan son röportajını Şirin Payzın’a verdi. 1997’de dönemin Başbakan’ı Necmettin Erbakan’ın ziyareti sonrası Libya Lideri Muammer Kaddafi ile yaptığı özel röportajla Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ”Yılın Röportajı” ödülünü kazandı.

2003 yılının Mart ayında başlayan, Irak Savaşı sırasında ise TRT adına İran’a giden ve buradan özel bir program hazırlayan Payzın, sadece dış politika alanındaki gelişmeleri değil iç siyaseti de yakından takip etti.

Namus cinayetlerini anlattığı “Hepsi Birer Güldünya” belgeseliyle “2004 Metin Göktepe Yılın Görüntülü Haber Ödülü”nü ve aynı yıl Türkiye Gazeteciler Cemiyeti yılın televizyon röportajı ödülünü aldı.

1994-1999 yılları arasında  Ali Kırca ile ATV Ana haber kadrosunda diplomasi muhabirliği yaptı. ATV ve Sabah Gazetesi adına özel röportajlar gerçekleştirdi.

Fransız haber kanalı TV 5'te yayınlanan "Kiosque" adlı haber programa yorumcu olarak da katılan Payzın, haber belgeseller hazırlamaya devam ediyor. Fransızca ve İngilizce konuşuyor.

KAYNAKÇA: Şirin Payzın kimdir - CNN Türk ekranlarında “Ne Oluyor” adlı tartışma programın hazırlayıp sunan Şirin Payzın Kimdir? (ensonhaber.com, 06.03.2015), Şirin Payzın kimdir? (ankarameydani.com, 16 Eylül 2015),  Şirin Payzın (cnnturk.com.tr, 06.10.2016).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör