Sermet Erkin

Sihirbaz

Doğum
10 Eylül, 1957
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe Tarihi bölümleri
Burç
Diğer İsimler
Orta Kafa Aşk Uzman Konuk.

Tiyatro ve illüzyon sanatçısı, gazeteci, yazar. 10 Eylül 1957 tarihinde Kocaeli’nin Karamürsel ilçesinde dünyaya geldi. Öğrenim hayatına İstanbul'da başlayarak, sırası ile; Nişantaşı’nda Selim Sırrı Tarcan İlkokulu ile Nilüfer Hatun Ortaokulu ve Şişli Lisesinde okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe Tarihi bölümlerini bitirdi.

Henüz ilkokulda iken 'Sihirbazlar Kralı Zati Sungur ile tanışması sebebiyle illüzyon dünyasına girdi. İllüzyon sanatı ile birlikte sahne sanatlarının tümüne ilgi duyarak, 1977 yılına kadar İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrolarında çalıştı.

Bu kurumda iken kendisini düşünerek “Karagözcü ile Sihirbaz” isimli bir çocuk oyunu da yazdı. Rol aldığı bu oyunla Şehir Tiyatroları tarihinde ilk defa bir çocuk oyununa gala yaparak, oyunun değerini basına duyurmuştur.

Sermet Erkin, bir dönem kendi adına tiyatro topluluğu kurarak tiyatro sanatçılığını bir süre daha yürüttü. Bu gün çeşitli kentlerimizde düzenlediği tiyatro festivalleri ve yaptığı piyes, kitap ve belge koleksiyonları vs. sayesinde, tiyatro ile olan bağını kopartmadan sürdürmektedir.

Farklı televizyon kanalları için; "Bando, Sermet Erkin’le Anılarda Kalanlar, Sermet Erkin’le Yıldızların Altında" gibi pek çok programı hazırlayıp sundu.

Yurt dışında; ABD, Almanya, Avusturya, Azerbaycan, Başkurdistan, Belçika, Bulgaristan, İspanya, Çekoslavakya (1983), Çuvaşistan, Finlandiya, Hollanda, İngiltere, İsrail, İsviçre, Kırgızistan, KKTC, Macaristan, Nahcivan, Özbekistan, Rusya Federasyonu (SSCB) ve Tataristan’ da çeşitli temsiller vermiş, bu ülkelerin en ünlü gece klüpleri, varyete salonları ile sirklerinde çalıştı.

Yurt içinde ise; pek çoğuna değişik zamanlarda birden fazla gitmek şeklinde il, ilçe toplam 253 yerde gösteri yaptı. 1976 yılında başladığı gazeteciliğini Sosyete Dedikodu dergisi ile Hürriyet, Milliyet, Sabah gazetelerinden sonra, uzun bir süre Günaydın gazetesinde tam sayfa hazırlamış olduğu “Çocuk Sayfası” ile devam ettirdi. Gazeteciliğini daha sonra -Yayın Yönetmeni olarak çalışmaya başladığı- Bando Çocuk dergisinde sürdürdü. Yakın tarihte Atlas Tarih dergisine yazdı.

Sanat yaşamı boyunca çeşitli kurum ve kuruluştan pek çok ödül almış olan Sermet Erkin, Zorlu Çocuk Tiyatrosunda Kibritçi Kız adlı müzikalde üç yıl boyunca sahne aldı. 2017 yılında 45. Sanat Yılını kutlamış olan sanatçı hâlen gösterilerini aralıksız sürdürmektedir. 

Sanatçı; İsmail Sermet ve Piraye Nazlı adlarında iki çocuk babasıdır.

 

Rol Aldığı Film ve Diziler:

 

Orta Kafa Aşk (Uzman Konuk, TV Dizisi 2022)

The Illusionist (Belgesel Film 2015)

Leyla ile Mecnun (Kendisi, TV Dizisi 2011)

Beyaz Show (Kendisi, TV Programı 2006)

 

KAYNAK: Bilgi teyidi (22.07.2018),Sermet Erkin (imdb.com, 25.03.2022), Sermet Erkin (sinematurk.com, 25.03.2022), Sermet Erkin (diziseti.tv, 25.03.2022), Sermet Erkin (beyazperde.com, 25.03.2022). 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör