Mehmet Uçum

Milletvekili, Hukukçu, Siyasetçi

Doğum
19 Mayıs, 1965
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Burç

Hukukçu, siyaset adamı, milletvekili. 19 Mayıs 1965,  Kars doğumlu. 1986 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Çalışma Ekonomisi Bölümünde yüksek lisans çalışması yaptı. “Türkiye İş Hukukunda Arabuluculuk” konulu yüksek lisans tezi kitap olarak yayınlandı.  Aynı yerde doktora çalışması yaptı. Doktora tez çalışması “İş Güvencesinin Kapsamı” konuludur. Yirmi yedi yıl İstanbul’da serbest avukat olarak çalıştı.

İstanbul Barosu bünyesinde 1995 yılında kurulan Çalışma Hukuku Komisyonu’nun kuruluşunda görev alarak, sekiz yıl komisyon bünyesinde çalıştı ve 1998–2002 döneminde başkanlığını yürüttü. İstanbul Barosu bünyesinde; Adli Yargıda Yolsuzluk Araştırması Proje Koordinatörü (1998), Faali Meçhul Cinayetler ve Kayıpları Araştırma Projesi Koordinatörü (1998-2002), Deprem ve Hukuk Çalışmaları Koordinatörü (1999-2000) görevlerinde bulundu. İstanbul Barosu Avukat Hakları Merkezi’nin kurucu üyeliğini bir dönem sözcülüğünü yaptı (1998-2002). İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezinde çalıştı (1996-2002). Çocuklar İçin Adalet Çağırıcıları faaliyetinde TMK Mağduru çocuklara ilişkin sorunun özellikle hukuki alanında çalışmalar yürüterek konuyla ilgili yasanın çıkması sürecinde çalıştı (2009-2010)

Demokratik Açılıma Yurttaş Katkısı Platformunu kurup ve sözcülüğünü yaptı. Üyesi olduğu Tesev’in Anayasa İzleme Raporlarının yazarları arasında yer aldı. Yeni bir düşünce kuruluşu olan Kamusal Politika ve Demokrasi Çalışmaları Derneğinin (PODEM) kurucu başkanlığını yaptı. Ayrıca Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Grubu Üyesi olarak çalıştı. Basın Hukuku alanında Galatasaray Üniversitesi tarafından yayınlanan ortak bir kitabın yazarlarındandır. Politik Anayasa Hukuku, Ceza Hukuku, Fikri Haklar, AB-Türkiye Ortaklık Hukuku, Çocuk Hakları ve Dernekler Hukuku alanlarında da yayınlanmış makaleleri vardır. On üç yıldır yayın hayatında olan Legal İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku isimli hakemli Derginin başlangıçtan itibaren Yayın Yönetmenidir. Legal İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukukuna İlişkin Yargı Kararları ve İncelemeleri Dergisinin editörlüğünü ve yazarlığını yapmıştır.

Ak Parti'den 7 Haziran 2015'te 25. Dönem Kars Milletvekili seçilerek TBMM'de yasama çalışmalarına katıldı. Evli ve bir çocuk babasıdır.  Yabancı dili İngilizcedir.

KAYNAK: 25. Dönem Milletvekilleri – Kars (akparti.org.tr, 27.05.2016).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör