Naci Terzi

Milletvekili, Eğitimci, Siyasetçi, Yazar

Doğum
Eğitim
Erzurum Yüksek İslam Enstitüsü

Eğitimci, siyaset adamı, milletvekili, anı yazarı. 1954’te Erzincan’da doğdu. Baba adı Mehmet Ali, anne adı Hatice’dir. Erzurum Yüksek İslam Enstitüsünü bitirdikten sonra Bingöl İmam Hatip Lisesi, Dinar Uluköy Ortaokulu, Erzincan İmam Hatip Lisesi ve Erzincan Anadolu Öğretmen Lisesinde öğretmenlik yaptı. Ayrıca sivil toplum çalışmalarına katılarak Talebe Derneği Başkanı, Erzincan Hayra Hizmet ve Dayanışma Vakfı Yurdu Yöneticisi oldu.

Naci Terzi, 1995 yılında Refah Partisi’nden 20. Dönem Erzincan Milletvekili seçildi. Daha sonra partisinden ayrılarak Fazilet Partisi’ne geçti. TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı. Parlamentodaki görevi sona erince İstanbul’a yerleşti. Burada da İslami Edebiyat Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerine katıldı.

Anılarını, siyasete ve hayata bakışını anlattığı “Cızlavetten Togoya” adlı kitabı 2013’te yayımlandı. Evli ve 3 çocuk babası olan Naci Terzi, orta düzeyde İngilizce ve Arapça biliyor.

Cızlavetten Togoya” kitabının tanıtım metninde şöyle deniliyor:

“Cızlavet‘ten Togo’ya” sadece öğretmenlikten milletvekilliğine giden bir sürecin adı değildir. Aynı zamanda yakın tarihimizdeki değişim ve dönüşümünde adıdır. Ortayaşı aşmış olanlar Cızlavet’in yakın zamanlara kadar Anadolu’da yaygın olarak kullanılan lastikten yapılmış bir ayakkabı markası olduğunu bilir. Yoksul insanların, köylülerin giydikleri bir üründür. Togo ise Ankara’nın en lüks ayakkabı markası ve mağazasının adıdır. Eskisi kadar olmasa da bugün bile bir sosyal statü ve sınıf farkının sembolü olarak değerlendirilir. Yakın tarihimiz, hayata Cızlavet giyerek başlayıp Togo giyerek devam eden, bunu bir doğal değişim olarak yaşamaktan öte kendisini vareden çevreden kopup halkına yabancılaşan insan örnekleriyle doludur. Birzamanlar Cızlavet ayakkabı Togo’ya kavuşan niceleri, geldikleri yeri unutmuş ve halka tepeden bakmışlardır. Naci terzi, hayata Cızlavet’li bir ortamda başlayıp Togo’lu bir ortamda devam etmiş olmasına rağmen değişmeden, değerlerini değiştirmeden devam etmiş olmasıyla da örnek bir kişilik olarak anılmayı hak etmektedir.”

 

Kitapları:

 

Cızlavetten Togoya (2013), Osmanlı Arşivlerinde Erzincan (2019).

KAYNAK: Naci Terzi (TBMM Albümü 3. Cilt 1983-2010;2010), Eski Milletvekili Naci Terzi De İsmek’te... (ismek.ibb.gov.tr, 11.09.2003), Naci Terzi kendini anlattı (dogugazetesi.com, 27 Ocak 2013), Naci Terzi (tbmm.gov.tr, 07.03.2016).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör