Osmanlı hanedanından, şehzade (D. 1920, İstanbul – New York / ABD). İstanbul Beşiktaş’taki Feriye Sarayı’nda doğdu. Şehzade Burhaneddin Cem Efendi’nin babası İbrahim Tevfik Efendi, Sultan Abdülmecid’in padişah olmayan oğullarından Mehmed Burhaneddin Efendi’nin oğlu idi. Burhaneddin Cem Efendi sürgünden önce İstanbul’da doğan iki kişiden biriydi. Osmanlı Hanedanı’nın sürgün edilmesinden sonra Nice ve Paris’te kaldı. Daha sonra ABD’ne yerleşti. ABD ordusunda subaylık yaptı. İkinci Dünya Savaşı’na katıldı. Maceralı bir hayat yaşayan Burhaneddin Cem Efendi, Normandiya Çıkarması’nda çatışmalarda görev almıştı.  

Osmanlı hükümdarı Sultan Abdülmecid’in soyundan gelen ve hayattaki 27 Osmanlı şehzadesi arasında ikinci en yaşlı şehzade olan Burhaneddin Cem Efendi 4 Kasım 2008 tarihinde New York’ta vefat etti. Burhaneddin Cem Efendi, 22 Ekim günü kalp krizi geçirmişti.

KAYNAK: Osmanlı Şehzadesi Cem öldü (porttakal.com, 4 Kasım 2008), Türkiye Kültür ve Sanat 2009 Yıllığı (2009), Osmanlı sürseydi III. Bayezıd olarak tahta oturacaktı (haberturk.com, 2 Ağustos 2015).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör