Magdalena Magdi Rufer

Piyanist

Ölüm
Eğitim
Bern Konservatuarı

Piyanist, sanatçı (D. 1912, Bern / İsviçre – Ö. 2007, İstanbul). Yazar Sabahattin Eyuboğlu’nun eşi. Tarihçi Prof. Magdi Rufer’in kızı. Bern Konservatuarı’nda okudu. Paris’te yazar Sabahattin Eyuboğlu ile evlenerek Türk vatandaşlığına geçti. 12 Mart 1971 muhtırasından sonra eşi, Sabahattin Eyuboğlu, Azra Erhat ve Yaşar Kemal ile birlikte tutuklanarak hapis yattı. Serbest kaldıktan sonra mesleğini sürdürdü. Avrupa’da resitallere çıktı, piyano dersleri verdi. 2007 yılında İstanbul’da öldü ve Feriköy Proteston Mezarlığında toprağa verildi.

Onu tanıdığımda 83 yaşında, yorgun bacakları kendisini zorla taşısa da, kendinden emin ve dimdik yürüyordu. Gümüşsuyu’ndaki bodrum katındaki evinde, Sabahattin Eyüboğlu’nun anıları, resimleri, yazıları ve hiçbir zaman ayrılmadığı piyanosuyla birlikte yaşıyordu. Ha bir de yakın dostu Avni Arbaş’ın imzasını taşıyan kendi portresiyle… Bir kız çocuğununki kadar ince sesiyle anılarını anlatırken, mavi gözleri yine aynı muziplikle parlıyordu Magdi’nin. Benimle anılarını paylaşması o kadar da kolay olmadı. Çünkü kapısı çok aşındırılmasına rağmen, konuşmamayı tercih etmişti. Benimle konuşması ise yakın dostu ve yine kendi gibi artık çok uzaklarda olan Türkan Saylan sayesinde olmuştu. Aşağıdaki okuyacağınız satırlar onun ilk ve son röportajı… Saat 17.00’ye kadar sigara içmeyen, bu saatten sonra da bir kadeh viski ve iki sigara içmeyi adet haline getirmiş bu mavi gözlü kadınla arkadaşlığımın kısa süreceğinin farkındaydım da, bu kadar kısa olacağını düşünmemiştim. Röportaj 2006 yılındaydı, o 2007 yılında göçtü aramızdan. İşte Magdalena Rufer’in, ya da arkadaşlarının seslendiği adıyla Magdi’nin hikayesi. Cesur, aşık ve güçlü bir kadının…” (Berat Günçıkan)

KAYNAK: Berat Günçıkan /Gölgenin Kadınları (1995) - Ekleyen Arzu Erdoğan / Aşkı kariyerine tercih eden kadın: Magdi Rufer (haberveriyorum.net, 23 Mart 2010), Türkiye Kültür ve Sanat 2008 Yıllığı (2008).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör