Kamer Genç

Milletvekili, Siyasetçi

Doğum
23 Şubat, 1940
Ölüm
22 Ocak, 2016
Eğitim
Ankara İktisadi Ticari İlimler Akademisi
Burç

Siyaset adamı, milletvekili (D. 23 Şubat 1940, Ramazanköy / Nazımiye / Tunceli – Ö. 22 Ocak 2016, Ankara).

Fakir bir Alevî ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Kamer Genç'in babası Ali Genç yazları İstanbul Silahtarağa'da amelelik yapmaktaydı. Başarılı bir öğrencilik hayatı geçirdi. 1960'da Ankara'da Maliye Okulu'na yatılı olarak girdi. Ancak okulun tamirata alınması nedeniyle öğrenimine bir süre Tunceli Lisesi'nde devam etmek zorunda kaldı. Ardından Maliye Okulu'na geri döndü. Bir yandan da babasının yanında çalışıyordu. Bu dönemde kardeşi Hıdır kızamık hastalığından yaşamını yitirdi. 1966'da Ankara İktisadi Ticari İlimler Akademisi'ni (Şu anki adıyla Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) bitirdi. Okulla birlikte Maliye Bakanlığı'nda staj da yaptı ve Bingöl'e vergi kontrol memuru olarak atandı.

1966 yılında girdiği Danıştay sınavını kazanan tek isim oldu. 1974-1976 yılları arasında Paris'te bulundu. Danıştay Tetkik Hakimliği ve Danıştay Savcılığı görevlerini yaptı. Danıştay'daki görevi 12 Eylül'ün ardından son bulan Genç, 1981 yılında Tunceli'den Danışma Meclisi Üyeliği'ne ve Başkanlık Divanı kâtip üyeliğine seçildi. 1983'te çok partili yaşama yeniden dönüşle birlikte Kamer Genç siyaseti sürdürme kararı alarak, Tunceli'den bağımsız milletvekili adayı olmaya karar verdi. Ama Danışma Meclisi'nde adaylığı veto edildi.

1983-1987'de mali müşavirlik yaptı. Ardından 4 dönem (18, 19. dönem SHP, 20. ve 21. dönem DYP, 23. ve 24. dönem CHP) Tunceli milletvekili seçildi. 1993'ten 1995'e kadar, 1996'dan 1999'a kadar ve 2001-2002 arası TBMM Başkanvekilliği yaptı. Ardından 2002 seçimlerinde DYP'nin barajın altında kalması dolayısıyla milletvekili seçilemedi. 2007 şeçimlerine bağımsız olarak katılıp yeniden milletvekili seçildi. Kamer Genç en son 1 Haziran 2010 tarihi ile birlikte eski partisi CHP'ye geri dönmüştü.

TBMM’nin adından en çok bahsedilen üyelerinden olan ve uzun zaman kanser tedavisi gören Kamer Genç, 22 Ocak 2016 günü Ankara’da hayatını yitirdi, Kartal Cemevi'nde düzenlenen törenden sonra, cenazesi Tuceli’ye götürülerek memleketinde toprağa verildi.

Meclisin en renkli isimlerinden olana Kamer Genç, daha önce yaptığı bir konuşmasında Turgut Özal'a muhalefetini, "1987'de parlamentoya geldiğim zaman Turgut Özal, çok büyük güçle buradaydı. Öyle bir muhalefet yaptım ki, Özal seçimde büyük güç kaybetti" sözleriyle anlatmıştı.

Kamer Genç'in 'Çiçekleri suluyorum' açıklaması ise Türkiye siyasetinin unutulmayan açıklamaları arasına girmişti. Genç'in bir kadınla gizlice buluşmak için oğlunun evine gittiği öne sürülmüş, evden çıkarken bir gazetecinin sorusu üzerine Kamer Genç, 'çiçekleri sulamak için' cevabını vermişti. Bu sözler, bir döneme damgasını vurmuş hatta bir dershane tarafından ÖSS deneme sınav kitapçığında soru olarak bile sorulmuştu.

Kamer Genç'in Meclis'teki her konuşması mutlaka tartışmalı geçiyordu. Hatta öyle ki; TBMM'deki kamu ihale yasası görüşmelerinde söz alan Kamer Genç, dönemin TBMM Başkanvekili Eyüp Cenap Gürpınar'ı ağlatmıştı.

Kamer Genç, "sünnetsiz" olduğu yönündeki iddiaları televizyon ekranında programa konu yapan Seda Sayan'a çok sert çıkmıştı. Kamer Genç, "Bu konuyu sizin vicdanınıza bırakıyorum. 1996 yılında Cumhurbaşkanlığı’na aday olduğumda başıma böyle bir çorap ördüler. O dönem çıkıp böyle bir olay olmadığını kanıtladık, mahkemelere verdik. Bu haberleri yazanları mahkûm ettiler. Şimdi de özellikle bazı cemaatler, gidip aynı kadını getiriyorlar, kadın da Seda Sayan’a ‘Ben Kamer Genç ile ilişki kurdum, sünnetsizdi' diyor. Ben Seda Sayan’a bir şey teklif ediyorum. Gelsin bakalım ben sünnetsiz miyim sünnetli miyim? Başka nasıl ispatlayabilirim? Benim de haysiyetim ve onurum var. Çoluğum çocuğum var. Ben evden meclise, meclisten eve giderim. Ben bu kadını ne aradım ne de kendisiyle bir ilişkim oldu. İftira kardeşim" yanıtını vermişti.

Genç, Japonya’nın Milli Gün Resepsiyonu'nda Emine Erdoğan'ın konuşma yaptığı sırada "Sen burada ne sıfatla konuşuyorsun" diye çıkışmış, bu olay uzun süre Türkiye'nin gündemine oturmuştu.

Kamer Genç, siyaset arenasının en samimi ve açık sözlü isimlerinden birisiydi. Cumhurbaşkanlığına aday olan Kamer Genç, "Söz veriyorum size, halk beni seçmezse intihar edeceğim. Söz veriyorum burada intihar edeceğim. Ama halk beni seçerse siz intihar etmiş olacaksınız" demişti.

Kamer Genç’in eşi, emekli öğretmen Sevim Genç, 2011’de Hürriyet’e verdiği bir röportajda ünlü siyasetçiyi şöyle anlatmıştı:

“Siyasi hayatımız 1981’de Danışma Meclisi üyeliğiyle başladı. Bir gün arabada gidiyoruz. Radyoda haberler var. ‘Mehmet Ali Ağca’nın idam dosyası oylamasında 149 kabule karşılık bir ret oyu çıktı’ denildi.

‘Hangi akılsız Ağca’nın idamına ret oyu verdi’ dedim. Eşim ‘Ben’ dedi. Eşim tüm idamlara karşıydı, Ağca’ya mahsus değildi bu tepkisi. Askeri dönemde de çok çıkışları oldu ve Danışma Meclisi üyeliğinden istifasını vererek ayrıldı. Bir albayla konuşurken eşimin askerlere çıkışından çok endişe ettiğimi söylemiştim. ‘Askerler cesur insanları sever, hiç merak etmeyin’ demişti. Çok da takdir görmüştü o dönem. Sonra milletvekili olarak girdi TBMM’ye.

Bir keresinde uçakta rahmetli Alparslan Türkeş ile ihtilaf olmuş aralarında. Bir sürü ölüm tehditleri aldık. Çok endişeye kapıldığım anlar oldu. Telefon geceyarısı da gelse hiçbir zaman kapatmadık. Hemşerilerimizi evde ağırladığımız da olmuştur.

Bir keresinde kadının biri Almanya’ya gidecek, hırkayla gelmiş, montumu giydirip göndermiştim. Ben de severim insanları, kimseyle kırgınlığımız olmadı, hep memnun ayrılmışlardır. Ama terör olayları nedeniyle ben Kamer’le birlikte hiç gidemedim Tunceli’ye. Kamer istemedi daha doğrusu. Orada PKK yüzünden ev yapmayı da düşünmedik.

Eşime ‘Siyasete girme ya da yeter bırak’ demedim hiç. İnsanlara faydalı olmayı seviyor. Ailede özveri daha çok kadınlara kalıyor. İki çocuk ve bütün evin sorumluluğunu yıllardır ben taşıdım, hâlâ da öyle. Gel ocağı yak desen yakamaz. Herhalde ben de fırsat vermedim ev işleriyle ilgilenmesine.

Tatillere de hep çocuklarımla gittim. Eşimle doğru dürüst tatil yapamadık. Hatta çocuklar küçükken ‘Anne, babam da olsa aile oluruz değil mi’ diyorlardı. Şimdi kız ABD’de, oğlan burada. Hâlâ evlenmediler. Eşimin milletvekilliği bize insanların saygısını, sevgisini kazandırdı. Milletvekili eşleri tanıtılırken ‘Kamer Genç’in eşi’ dendiğinde en fazla alkışı ben alırdım.”

KAYNAKÇA: Kamer Genç Kimdir? (sabah.com.tr, 22.01.2016), Siyaset sahnesinin renkli bir simasıydı... (cumhuriyet.com.tr, 22.01.2016), Son dakika: Eski Tunceli milletvekili Kamer Genç hayatını kaybetti  (hurriyet.com.tr, 22 Ocak 2016).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör