İsmail Yalçınlar

Coğrafyacı, Bilim İnsanı

Doğum
Ölüm
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü

Bilim adamı, coğrafyacı, coğrafya profesörü (D. 1915, İstanbul – Ö. 2003, İstanbul). İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü’nden 1939 yılında “İstanbul Boğazı Batısında Jeomorfolojik Araştırmalar” isimli bitirme tezi ile mezun oldu. Doktorasını “Manyas Havasının Morfolojik Etüdü” isimli teziyle tamamladı. Uzun yıllar mezun olduğu bölümde öğretim üyeliği, 1982-1984 yılları arasında Coğrafya Anabilim Dalı başkanlığını yaptı. 1 Ocak 1984’te yaş haddinden emekliye ayrıldı.

Prof. Yalçınlar, gerek görev yaptığı dönemde gerekse emeklilik sonrası akademik çalışmalarını sürdürdü, bazılarını da yayına dönüştürmüştür. Yurtiçi ve dışında birçok bilimsel toplantıya katılarak, bu toplantılarda mesleki deneyimlerini diğer meslektaşları ile paylaştı. Prof. Yalçınlar 2003 yılında vefat etmiştir.

BAŞLICA ESERLERİ:

Strüktüral Morfoloji I ve II, Türkiye Jeolojisine Giriş (Paleozoik Açıdan), Türkiye’nin Kaledonyen Masifleri, Gökçeadanın Jeomorfolojisi, İstanbul Halicinin Temizlenmesi ve Şehrin Gelişmesi Üzerine.

KAYNAK: prof. Dr. İsmail Yalçınlar (edebiyat.istanbul.edu.tr, 26.8.2015).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör