İsmail Gülgeç

Karikatürist

Doğum
Eğitim
İlkokul

Karikatürist (D. 1947, Gaziantep – Ö. 15 Şubat 2011, İstanbul). İlköğrenimi sırasında geçirdiği hastalık nedeniyle okulu bırakmak zorunda kaldı. Sonraki yıllarda kendi kendini yetiştirmeye çalıştı, karikatüre yöneldi. İlk çizgileri 1968’lerde Yeni İzmir gazetesinde yayınlandı. Daha sonra Demokrat İzmir, Ege Ekspres, Devir, Milliyet gazetelerinde çizen Gülgeç’in Milliyet Çocuk dergisinde yayınladığı “Ormangiller” adlı karikatür-bantı geniş bir ilgi uyandırdı. 1979’da yayınlanan İnce Memed resimli romanı (Yaşar Kemal’in yapıtıyla birlikte) yurt dışında da yayınlandı.

1980’lerde Cumhuriyet gazetesinde çizmeye başlayan Gülgeç, “Memo” adlı dizisinde tarihsel olaylardan esinlenirken “İnsanlar” adlı dizisinde günlük yaşantıdan görüntüler verdi. “Hayvanlar” adlı dizisinde de güncel, toplumsal olayları değişik bir bakış açısı içinde vermeye çalıştı. Milliyet’in haftalık mizah eki Kirpi’de de çizdi. Sanatçı, Ahmet Ümit’in “Başkomser Nevzat/Çiçekçinin Ölümü (2005-Ekim)” isimli kitabını çizgi-roman olarak resimledi. Gülgeç, şarkıcı Nazan Öncel’in “7’n Bitirdin” isimli albüm kartoneti için 12 şarkıya 12 karikatür çizdi. 1988, 1989 ve 1991 yıllarında Karikatürcüler Derneği Başkanı olarak görev yaptı. Evrensel, Birgün, Bianet’te de çizgileri yayımlanan İsmail Gülgeç son olarak Cumhuriyet gazetesinde "Hayvanlar" çizgi bandını çiziyordu.

15 Şubat 2011’de İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Gülgeç için ertesi gün Cumhuriyet Gazetesi önünde bir tören düzenlendi. Törenin ardından Gülgeç’in cenazesi Çanakkale Eceabat ilçesi Kocadere köyünde toprağa verildi.

KAYNAK: 'Entellektüel Ayı' yetim kaldı (Radikal.com.tr, 16.02.2011), Türkiye Yazarlar Birliği / Türkiye Kültür Sanat Yıllığı (2012).

İsmail Gülgeç, çizgi örneği 1

İsmail Gülgeç, çizgi örneği 2

İsmail Gülgeç, çizgi örneği 3

İsmail Gülgeç, çizgi örneği 4

İsmail Gülgeç, çizgi örneği 5

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör