Ali Rıza Aka

Eğitimci, Yazar

Doğum
Ölüm
10 Kasım, 1970
Eğitim
Muğla Öğretmen Okulu

Eğitimci, yazar, yönetici, belediye başkanı (D.1902, Manisa – Ö. 10 Kasım 1970, Fethiye / Muğla). Gümrük Muhafaza memuru olan babası; İzmir ve Kuşadası’nda görev yaptıktan sonra Fethiye’ye atandığından, ilkokulu ve rüştiyeyi Fethiye’de okudu, Öğretmen Okulunu Muğla’da tamamladı. Kaya Köyünde ve İncirköy’deki Eski Mektep’te (Kuyucu Ali’nin evi) uzun yıllar öğretmenlik yaptıktan sonra görevinden istifa ederek Fethiye’de fotoğrafçılık yapmaya başladı. O zamanlar pek bilinmeyen sessiz sinemacılığın öncüsü oldu. Fethiye’de tiyatro ve konser organizasyonları yaparak halkın kültürel gelişiminesin katkılarda bulundu. Fethiye Öğretmenler Lokaline yakın bir yer de kurup işlettiği Aka Kitabevi, yöre aydınlarının uğrak yerin haline gelmişti.

Ali Rıza Ak, Girit göçmenlerinden Saatçı Hasan Efendi’nin kızı Kadriye hanımla evlendi. Bir müddet mahalle muhtarlığı yaptı. Muhtarlıktan sonra onun Tahrir-i Emlak Komisyonu başkanı oldu. 1944-1948 arası Fethiye Belediye Başkanlığı görevinde bulundu. Ayrıca Türk Hava Kurumu Başkanlığı ve Kızılay Başkanlığı da yaptığı çalışmalar arasında yer aldı. İtalyanların Fethiye’yi işgalindeki bazı olayları bir Ankara ziyaretinde Numan Dirlik’e anlatmıştır.

Ali Rıza Aka; Atatürk ilke ve devrimlerinin heyecan ve coşkusuyla yaşamış bir öğretmendi. Türk dilini doğru ve düzgün bir şekilde kullanırdı. Doğruluk ve dürüstlükten ödün vermeyen bir kişiliğe sahipti. Yakınlarına ve günlük hayatta karşılaştığı kişileri çağdaş yaşamın gereklerini yerine getirmeye özendirmeye gayret ederdi. Yurtseverliği ile tanınan bir öğretmendi. Eğitimcilik görevini ölünceye kadar sürdürdü. Kızı Emel hanım sağdır. Emel hanımın kızları İpek ve Melek öğretmen, Dilek Dinçer Turizmci ve oğlu Bülent de doktordur.

KAYNAK: Ünal Şöhret Dirlik Arşivi (2016).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör