İbrahim Cevahir

Müteahhit, Turizmci, İş İnsanı

Doğum
Ölüm
22 Eylül, 2015

İşadamı, inşaat müteahhidi, turizmci, Cevahir Holding Yönetim Kurulu Başkanı (D. 1938, Ulucami [Zeyno] köyü / Çaykara / Trabzon -  Ö. 22 Eylül 2015, İstanbul). İstanbul'un en büyük, Avrupa'nın ikinci büyük, Dünya'nın ise sekizinci en büyük alışveriş merkezi olan Cevahir Alışveriş Merkezinin kurucusudur. Dursun Efendi ile Ayşe Hanım’ın oğludur. Çocukluğundan itibaren, ailesine destek olmak için çalışıp para kazanmayı hedeflemiştir. 13 Şubat 1948 Perşembe günü, Güneysu vapuruyla 5 günde Trabzon’dan İstanbul'a geldi. Amcasıyla birlikte Babaeski’ye yerleşti. Burada bakırcı ve kalaycı çırağı olarak altı ay çalıştı.

1953 yılında kardeşi Reşad ile beraber İstanbul Karaköy’de işçilere ve küçük esnafa yönelik çalışan dört masalı bir lokanta açtı. Fakat sadece lokanta sahibi sıfatıyla kalmamış, yeri geldiğinde aşçıya yardım etmiş, patatesleri soymuş, bulaşıkları yıkamıştır. Esnaf tarafından yemekleri çok beğenilen Cevahirin, 1956 yılında Karaköy Kemeraltı caddesinde başlayan kamulaştırma faaliyetleri işlerinin bozulunca lokantayı kapatmak zorunda kaldı

1959 yılında askerken Ankara’da inşaat taşeronluğu yaptı. Bata çıka çeşitli denemelerden sonra 1961'den 1962'ye girerken bir belge alarak müteahhit oldu,  Afyon Sultandağı İçme Suyu ve binalarıyla başlayarak bu işe devam etti.

Zamanında okula gidemediği için dışarıdan imtihanlarına girerek ilk ve ortaokulu bitirebilen İbrahim Cevahir, son sınıfa kadar gelebilmesine rağmen 1971 yılında başlayan Libya’daki işleri dolayısıyla bunu devam ettiremedi ve lise diploması alamadı. Libya’daki projeleri bitirdikten sonra, Libya’da iş tamamlayan ilk Türk müteahhit oldu.

70'li yıllarda kardeşleri Mehmet ve Reşad Cevahir ile birlikte İstanbul'da Cevahir Şirketler Grubu'nu kurdu. Başta Libya ve Suudi Arabistan olmak üzere yurtdışında ve yurtiçinde önemli yatırımlara imza atan Cevahir, Türkiye'de turizme de el attı. İstanbul'da yaptırdığı birçok otelden sonra, 2002 Mayıs ayında Avrupa'nın en büyük kongre merkezlerinden biri olarak nitelendirilen İstanbul Grand Cevahir Hotel'i açtı. Ayrıca, Mecidiyeköy'de Cevahir Alışveriş Merkezi'ni kurdu.

Ekim 2005 yılında Şişli-Mecidiyeköy arasında yer alan, Avrupa'nın 2. büyük, dünyanın ise 8. en büyük alışveriş merkezi olan Cevahir Alışveriş Merkezini yaptı. İBB ve Cevahir Holding'in yüzde 50-50 ortaklığıyla hayata geçirilen ve 2005'te kapılarını açan Cevahir AVM'de İBB hisseleri 2006'da 421 milyon dolara St. Martins'e satılmıştı. Kuveyt Devleti Emeklilik Fonu yatırımlarını da yöneten St Martins, 2007'de Cevahir'e ait hisseleri de satın alarak toplam 840 milyon dolara AVM'nin tek sahibi oldu. Cevahir'in yönetimini ise İngiliz şirket Pradera üstlendi. 6 katta, 230 mağazayla hizmet veren ve 358 bin metrekare kapalı alanı olan Cevahir AVM'de 11 bin metrekarelik Atlantis Eğlence Merkezi de yer alıyor.

Aynı zamanda Karadeniz Vakfı Başkanı olan İbrahim Cevahir, henüz 17 yaşındayken CHP'ye girdi ve CHP Gençlik Kolları Başkanlığı'na seçildi. İsmet İnönü ile yakın ilişkilerde bulundu. 12 Eylül'den sonra Erdal İnönü ile birlikte SODEP'in kurucuları arasında yer aldı. Ancak bir süre sonra CHP'den ayrılarak ANAP'a geçti. 1995 ve 1998 yıllarında İstanbul 2. Bölge'den 2 kez milletvekili adayı oldu, fakat seçilemedi. 2002 yılından itibaren ise Ak Parti'ye üye oldu.

İbrahim Cevahir, geçirdiği kalp krizi sonucu 22 Eylül 2015 günü İstanbul’da hayatını kaybetti. Cevahir'in cenazesi 25 Eylül 2015 cuma günü öğle namazını müteakip İstanbul Fatih Camii'nden kaldırılarak İstanbul Yeniköy Mezarlığında toprağa verildi. Evli ve 6 çocuk babasıydı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Sarıyer’deki spor tesislerine İbrahim Cevahir Sosyal Tesisleri adı verilmiştir. Evli olan İbrahim Cevahir'in 3 oğlu 3 kızı olmuş, oğlu Ender Cevahir genç yaşında vefat etmiştir.

KAYNAK: Cevahir Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Cevahir vefat etti (22 Eylül 2015), Ünlü iş adamı hayatını kaybetti (DHA, 23 Eylül 2015), İbrahim Cevahir Sosyal Tesisleri (istanbulsporenvanteri.com, erişim: 10.01.2016).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör