Ümmü Gülsüm Bülbül

Sosyal Çalışma Uzmanı, Yazar

Doğum
10 Mayıs, 1952
Eğitim
Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Çalışma ve Sosyal Hizmet Bölümü
Burç

Sosyal çalışma uzmanı, yazar. 10 Mayıs 1952, Uşak doğumlu. Alpu İlköğretim Okulu, Ankara (Hasanoğlan) İlköğretmen Okulu, Uşak Lisesi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Çalışma ve Sosyal Hizmet Bölümü (1976) mezunu.  Aynı üniversitenin Eğitim Bilimleri Fakültesi'nde yüksek lisans yaptı. Yüksek lisas tezi: “İzmir Sümerbank Fabrikasında Kadın İşçilere Götürülen Sosyal Refah Hizmetleri” (1978).

Ümmü Gülsüm Bülbül,  İzmir’de sınıf öğretmenliği (1969-71), Sosyal Güvenlik Bakanlığında APK uzmanı (1976-78), resmi ve özel çocuk yuvası ve kreşleridnde yönetici (1979-2006) olarak çalıştı. Edindiği bilgi ve de­neyimleri kadın ve çocuklarla ilgili alanlarda etkinlik göstererek sivil toplum kuruluşlarıyla gönüllü olarak paylaştı. “Haydi Kızlar Okula”, “Aile İçi Şiddete Son” kampanyalarına gönüllü olarak katıldı, Eğitimde Paylaşım Derneği'nde kurucu üye olarak görev aldı.

Yazı uğraşını; önce insan sonra kadın, eş, anne, çocuk ve toplumdaki di­ğer rollerinin arasında en önemli olanın kadın ve çocuk olduğu­ bilinciyle sürdürdü.

 

Ümmü Gülsüm Bülbül,  İçin Ne Dediler?

 

“Kadın imgesinin çağrışımları çok geniştir. Hem ahlaksal, hem de estetik alanın içerisindedir kadın: Annedir, sevgilidir, eş ve özveridir o. Fakat ötelenendir, gözden ilk çıkarılandır; onuru, kişiliği, kadınlığı baskılanandır… Ü. Gülsüm Bülbül’ün ‘Canfes / Hayata Asılan Kadınlar’ kitabında ‘öteki kadının’, ‘ötekileştirilen kadının’ öyküleri var. Aslında tüm kadınların serüvenini ucundan, kıyısından, içeriden yakalayan sahici, samimi ve kendisi olan öyküler bunlar…” (Aydın Şimşek)

 

Kitapları:

 

İnceleme-Araştırma: Alt Islatma Sorunu Olan Çocuklar (1994), Uyku Sorunu Olan Çocuklar (1995).

 

Anlatı: Can Suyu - Kızımın Kanser Serüveni (2007), Canfes / Hayata Asılan Kadınlar (2008).

 

Öykü: Öykü Teknesi Ortak Kitap 1 (Ali Günay ile, 2019)

 

KAYNAK: Aydın Şimşek / Canfes / Hayata Asılan Kadınlar (Kasım 2008), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (c. 11, 2009).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör