Ümit Öztürk (Diyarbakırlı)

Aktivist, Gazeteci

Doğum
Eğitim
Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngiliz Dili Bölümü

 Gazeteci, barış ve çevre aktivisti. 1965’te Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde doğdu. Muhtar Hikmet olarak tanınan Hikmet Öztürk’ün oğludur. İlkokul ve ortaokulu Ergani’de okudu. 1982 yılında Ergani Lisesinden, 1986 yılında Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngiliz Dili Bölümünden mezun oldu. Bir süre ağabeyi Yaşar Öztürk ile birlikte Ergani’de ile kitap kırtasiye işi yaptıktan sonra, üniversite öğrenciliği yıllarında gazeteciliğe başladı. 1980’li yılların çalkantılı dönemlerinde ağabeyi ile birlikte Arkadaş Gazetesi’ni çıkardı. 1990’lı yılların ortalarına dek Hürriyet, Güneş, Cumhuriyet, Günaydın ve Özgür Gündem gibi birçok günlük gazetede ve süreli yayınlarda haberleri, köşe yazıları ve yazı dizileri yayımlandı.

Bağımsız bir kimlik ve söylemle çalıştıkları ve gerek devletle gerekse de muhalif yapılanmalarla uyuşmazlık içerisinde oldukları için, 1990’lı yılların başında ağabeyi ile birlikte baskılara maruz kaldılar. Bu gelişmelerin ardından Yaşar Öztürk Mersin’e yerleşti. Ümit Öztürk ise İngiltere’ye giderek on beş yıl bu ülkede kaldı. Ülkeye dönüşte aktivist çevrelere destek vermeyi sürdürdü. Uluslararası çevre ve insan hakları örgütlerinde çeşitli görevler üstlendi. İngiltere’de Brighton Üniversitesinin Siyasal ve Ekonomik Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünde yüksek lisans yapmaktadır.

Ümit Öztürk’e Uluslararası Genç Girişimciler Örgütü tarafından Çevre Korumacılığı ve Ahlaki Önderlik Ödülü (1996) ve Milliyet gazetesi tarafından söyleşi dalında Abdi İpekçi Dostluk ve Barış Ödülü (1997) verildi. Çeşitli dillerde yayın yapan Radio Mernet (2010) ve Deli Ozanlar Derneği (Mad Poets Society) şiir grubu (2012), PEN’in İngiltere şubesi üyesi. ulusal ve uluslararası basın kartı sahibidir.

İngiltere Sanat Konseyinin 2012’de yayınlanmaya ve sahnelenmeye değer bulduğu üç tiyatro oyunundan biri olan Who do you think they are not? (Onların Kim Olmadıklarını Biliyor musun?) adlı oyunu 2013’te basıldı ve sahnelendi. Aynı yıl şiir ve düzyazılarından bir seçmeyi Kırsaldan Kumsala: Yol Boyunca Düşünceler adlı bir kitapta topladı.

KAYNAK: Sedat Eroğlu / Gülbaran'ın Erganili Gülleri (2014), İhsan Işık / Geçmişten Günümüze Diyarbakırlı İlim Adamları Yazarlar ve Sanatçılar (2014) - Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2015).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör