Canfer Balçık

Asker, Yazar, Şair

Doğum
Eğitim
Kara Harp Okulu

Asker, şair ve yazar. 1959, Çaykara / Trabzon doğumlu. İlk ve ortaokulu Çaykara’da okudu. 1975 yılında Kuleli Askeri Lisesi’nden, 1979 yılında Kara Harp Okulu’ndan Jandarma subayı olarak mezun oldu. Kara Harp Okulu’nda ekonomi dalında öğretim üyesi olarak yetiştirilmek üzere ODTÜ’de yüksek lisans yaparken kendi isteğiyle tekrar Jandarma Genel Komutanlığı bünyesine döndü. Zonguldak / Devrek ile Muğla / Yatağan’da Eğitim Bölük Komutanı ve İlçe Jandarma Komutanlığı görevlerinde bulundu.

Canfer Balçık, bir süre de Antalya’da görev yaptıktan sonra Jandarma Okullar Komutanlığı’nda kriminalistik ve narkotik, iç güvenlik, topoğrafya ve İngilizce öğretmenliği yaptı. 1986-88 yılları arasında Şırnak / Uludere Ortabağ Bölgesi’nde Sınır Bölük Komutanlığı görevinde bulundu. Bu görevi sırasında, zamanın başbakanı tarafından Kuzey Irak’taki unsurlarla ilişkilerde “Özel temsilci olarak” görevlendirildi… 1988’de Jandarma Okullar Komutanlığı emrine tekrar öğretmen olarak atandı. 1990 yılında kazandığı Kara Harp Akademisi’nden 1996 yılında kurmay subay olarak mezun olduktan sonra Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı Plan Şube Müdürlüğü görevine atandı.

Balçık, 1993 yılında yurtdışı dil sınavını kazanarak İngiltere’ye gönderildi. 1994 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisi’ni bitirdi. 1995 yılında atandığı Tunceli Jandarma Bölge Komutanlığı görevini 1997 yılına kadar sürdürdü. 1997-99 yılları arasında merkezi Giresun’da bulunan Karadeniz Jandarma Bölge Komutanlığı’nın Kurmay Başkanlığını yaptı. 1999 yılında atandığı Şırnak 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevinden Kurmay Albay rütbesiyle emekliye ayrıldı. 1 Haziran 2010’da “Ergenekon Soruşturması” kapsamında gözaltına alındıysa da mahkemece serbest bırakıldı.

Canfer Balçık, emekli olduktan sonra başta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Batı Trakya (Yunanistan) olmak üzere Türk ve Müslüman Coğrafyasında, milli şuurun muhafaza ve gelişmesi yönünde çalışmalar yaptı.  

Değişik dergilerde yayınlanmış çok sayıda makalesi, öyküsü bulunmakta; aşk, vatan sevgisi ve yaşamın tatlarına özgü yazdığı şiirlerin sayısı beş yüze yaklaşmış olup, bilimkurgu başta olmak üzere değişik konularda yazdığı öyküleri bulunmaktadır. Silahlı Kuvvetlerdeki görevleri sırasında “Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun Etüdü” başta olmak üzere çok sayıda mesleki kitap ve broşürün hazırlanmasını sağladı. Bestelenmiş şiirleri ve Hacıbektaş Kültür Festivali’nde derece alan “Birimiz Bir, Binimiz Bir” başlıklı şiiriyle adını duyurdu. İyi derecede İngilizce bilen Balçık’ın Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği ve marş formunda yazdığı çok sayıda güfte bulunmaktadır.

ESERLERİ:

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun Etüdü (1995), Sen Ölmedikçe Vatan Bölünmez (şiir ve deneme, 2014), Zamanı Durdurmak Geçer İçimden (şiir ve deneme, 2014), Köklerden Dallara Türk Milleti (2015).

KAYNAKÇA: Kendisinden alınan bilgiler (2015), Canfer Balçık kitapları (internet kitapçıları, 15.03.2018), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2018).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör