Mustafa Sezgin Tanrıkulu

Milletvekili, Hukukçu, Siyasetçi

Doğum
27 Mayıs, 1963
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Burç
Diğer İsimler
Mustafa Sezgin Tanrıkulu

Hukukçu, siyasetçi. 27 Mayıs 1963’te Diyarbakır'ın Lice ilçesinde doğdu. Babasının adı Fehmi, annesinin adı Sabahat’tır. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Kamu Hukuku alanında yüksek lisans, Kültür Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde doktorasını tamamladı. 1985 yılında serbest avukatlık yapmaya başladı. 1986-2002 yılları arasında Diyarbakır Barosu Genel Sekreterliği ve Başkan Yardımcılığı, 2002-2008 yılları arasında ise Başkanlık görevini üstlendi. 12 Haziran 2011 genel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) listesinden 24. Dönem İstanbul milletvekili seçildi.

1988 yılında İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesinin kuruculuğuna öncülük etti. Türkiye İnsan Hakları Vakfı kurucuları arasında yer aldı ve 1998’den itibaren Diyarbakır Temsilciliğini yaptı. İnsan Hakları alanında çok sayıda toplantı, gösteri, panel, ulusal ve uluslararası organizasyona katkı sağladı ve birçok rapor, bildirinin yazılmasına öncülük etti. 1997 Robert Kennedy İnsan Hakları ödülüne layık görüldü. CHP İnsan Haklarından sorumlu genel Başkan yardımcısı Tanrıkulu’nun "İnsan Hakları Avrupa Mahkemesine Başvuru Yöntemi” adlı bir kitabı vardır. Kürtçe ve orta düzeyde İngilizce bilen Tanrıkulu, evli ve üç çocuk babasıdır.

KAYNAKÇA: İhsan Işık / Diyarbakır Ansiklopedisi (2013) - Geçmişten Günümüze Diyarbakırlı İlim Adamları Yazarlar ve Sanatçılar (2014) - Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2017).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör