Sezer Ayvaz Ateş

Öykü Yazarı

Doğum
11 Ağustos, 1956
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü
Burç
Diğer İsimler
Sezer Ateş, Sezer Ayvaz

 Öykü yazarı. 11 Ağustos 1956, Antakya doğumlu. Sezer Ateş ve Sezer Ayvaz imzalarını da kullandı. İlk ve ortaöğrenimini İstanbul’da yaptı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü mezunu. Aynı üniversitenin İktisat Fakültesinde yüksek lisans ve doktora programlarını tamamladı. Yüksek lisans tezi: “1928-38 Dönemi Kadınlara Yönelik Periyodikler”. Doktora tezi: “Türk Romanında Değişen Bir Paradigma: Politik Roman”. 1981’den itibaren İstanbul’da öğretmenlik yaparak çalışmalarını sürdürdü. 

Hikâye, şiir ve eleştiri yazıları 1978’den itibaren Türkiye Yazıları, Milliyet Sanat, Hürriyet Gösteri, Cumhuriyet Kitap, Varlık  gibi çeşitli dergilerde yer aldı. Kaşık Düşmanı ile 1986 Abdi İpekçi Film Eleştirisi Yarışmasında özendirme ödülünü, Bütün Oteller İstanbul Palas ile 1987 Akademi Kitabevi Yarışması’nda başarı ödülünü kazandı. Hikâyelerini Aynalarda Yaz (1988) adlı kitabında topladı.

“Sezer Ateş Ayvaz’ın dili, hüzünlü bir şarkıya çekilen filmin, sinema dili gibi. Gözümüzün önünde beliren bir çocuğun ellerini, ayakkabısını ya da camdan bakışını, bir delikanlının ağırlaşan duruşunu... hayatımızda biriken tüm “şey”leri anlatan, kendiliğinden bir araya toplanmış ve sonra hemen dağılmış gibi duran şiir sözcükleri, farklı noktalamalar ve seslerden oluşmuş bir dil. Bardağın yarısı kadar mutlu, bardağı doldurup taşıracak kadar mutsuz oluşumuzun nedeni olarak kadın duyarlılığına odaklanmış, bir kadın dili.” (Suna Karaküçük)

ESERLERİ (Öykü):

Aynalarda Yaz (1988), Yeryüzü Taksim (2000), Tamiris’in Gece Suçları (2005).

HAKKINDA: TDE Ansiklopedisi (c. 1, 1976), Suna Karaküçük / Aşksız Kadın Öyküleri (Cumhuriyet Kitap, 29.6.2000), TBE Ansiklopedisi (c. 1,  2001).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör