Hasan Öztoprak

Yazar, Şair

Doğum
17 Aralık, 1957
Eğitim
Şişli Siyasal Bilimler Okulu
Burç
Diğer İsimler
Hasan Sabri

Şair ve yazar. 17 Aralık 1957, İstanbul doğumlu. Şiirlerinde Hasan Sabri imzasını da kullandı. İstanbul Vatan Lisesi, Şişli Siyasal Bilimler Okulu mezunu. Arkadaşlarıyla birlikte Düşler ve Göçebe dergilerini çıkardı. Yasadışı olduğu dönemde TKP üye ve yöneticisi olmakla suçlanarak birkaç kez tutuklandı. Gendaş Yayınlarının çıkardığı “E” kültür edebiyat dergisini yönetti.

İlk şiiri, 1984’te Hasan Sabri adıyla Yönelişler dergisinde yer almıştı. Yazı ve şiirleri sonraki yıllarda Yönelişler, Düşler, Göçebe, Gösteri ve E dergilerinde yayımlandı.

Devamı Hayat her açıdan kıstırılmış bir insanın duyarlılığının artışını; belediye otobüsüyle yolculuk yapmak, kalabalık caddelerde dolaşmak gibi son derece sıradan, günlük yaşam kırıntılarından bile nasıl etkilendiğini ile getirirken, varoluşsal bir gerçeğe parmak basıyor: Sıkıntı insanda anlam arayışı uyandırır.                       

“Devamı Hayat belirli bir sürecin hem nesnesi, hem öznesi olan bir avuç insanın dünyasını anlatırken, bireyin kendi kimliğini oluşturması, tarihsel sorumluluk üstlenmesi, umutlarını kaybedişlerini, yıkım ve mutluluklarını çok rahat okunabilir bir dille anlatıyor. İnsanın bilincinde tatlı bir hüzün, yaşama karşı saygılı kalmayı duyumsatan bir iz bırakarak.” (Mustafa Alagöz)

ESERLERİ:

ŞİİR: O Hayalle Kal (1991), Sanırım Hiçbirimizin Fark Edemediği Bir Sarsıntı Oldu (1993), Ağıtlar (1996), Ey Aşkı Anlayanlar (1999), Kırklar Kitabı (2002).

ROMAN: İmkânsız Aşk (2003), Devamı Hayat (2004).

KAYNAK: Küçük İskender / Gölgesiyle Saklambaç Oynayan Çocuk (H. Gösteri, Kasım 1993), Leyla Şahin / Hasan Öztoprak’tan Bir Toplu Basım (Cumhuriyet Kitap, 17.6.1999), Tülay Ferah / ‘Ey Aşkı Anlayanlar’ Üzerine (Cumhuriyet Kitap, 13.1.2000), TBE Ansiklopedisi (c. 2, 2001), Mehmet Çetin / Tanzimattan Günümüze Türk Şiiri Antolojisi (c.3, 2002), Serdar Koçak / Kırkıncı Yılın Manifestosu (Radikal Kitap, 5.7.2002), Jale Sancak / Kenti Dinlemek-Büyülü Kent İstanbul’dan Öyküler (2002), Necmiye Alpay / “İmkânsız” Okuma (Virgül, Nisan 2003), Hasan Öztoprak’ın Skandal Romanına Feminist Tepki: Can Yayınları Skandal Kitabı Piyasadan Çekti (Hürriyet, 4.3.2003), Söyleşi (Varlık Kitap, Aralık 2004), Mustafa Alagöz / Devamı Hayat (Varlık Kitap, Aralık 2004), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

 

DUVARA ASILI ELMA

Herkes köy türküleri söyledi ilkin

Tavanarasına saklı kilimin motifleri ayaklandı

Sakallı adam sokakdaki en derli toplu köşeyi kaptı

 

Kaldırımları entari yaptı kendine Nurhayat

Evde kaldığının taşlara kazındığı bir sıra

Entarisini fırlattı attı

Bir köy deresi canlandı uzaklardan, bayağı hıçkırarak

Akıp kurtulacağını sandı

Nurhayat'ın hayatı tırışkadan bir hayattı

Geceleri dehşet şehvetli

Evlerinin sırasında otuz metre ötede

Sağa dönen sokağa -Çıkın Sokak-

Ki çıkmazdı

Lâmbası yoktu

 

Üç elma sallandı başımızın üstünde

 

(Sanırım Hiçbirimizin fark edemediği Bir Sarsıntı Oldu, 1993)

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör