Hasan Hüseyin Dilâver

Eğitim Tarihçisi

Doğum
03 Kasım, 1947
Eğitim
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi
Burç

Eğitim tarihçisi. 3 Kasım 1947’de Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde doğdu. İlkokul ve ortaokulu Ürgüp’te okuduktan sonra, Nevşehir lisesini ve aynı ilde İlköğretmen Okulunu bitirdi.

1966’da ilkokul öğretmeni olarak göreve başladı.

Lisansını A.Ü. ilahiyat Fakültesi’ni bitirdikten (1971) sonra askerlik görevini Yedek Subay olarak yerine getirdi. Öğretmenliğe devam ederken, 197’da devlet lisan (İngilizce) okulunu bitirdi. Okul ve kurumlarda öğretmenlik, memurluk ve yöneticilik görevlerinde bulundu. Milli Eğitim Bakanlığında Daire Başkanlığı yaparken, bir yandan da akademik çalışmalarına devam etti. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde “Eğitimin Sosyal ve Tarihi Temelleri” konulu yüksek lisans çalışmasını  (1987), aynı bilim dalında ve aynı yerde doktorasını tamamladı (1992). Doktora tezi: “Türkiye’de Öğretmen Yetiştirme ve istihdam Şartları" kitap olarak yayımlandı.

İnceleme ve araştırma yapmak üzere Almanya (1987) ve İngiltere’ ye gitti (1988-89).

Unesco’nun “Öğretmen Değişimi” programı çerçevesinde Mayıs 1987’de (Yusuf Ersen’le birlikte) Almanya’daki Türk işçi çocukları ile ilgili “Almanya’ da Eğitim ve Cüretimde Fırsat Eşitliği” konusunda yaptığı inceleme-araştırma Unesco’nun yayımladığı raporlar arasında yer aldı (1987). Bir yıl süreyle uzun dönem İngilizce dil kursu ile birlikte “Öğretmen Yetiştirme ve İstihdam Şartları” konusunda İngiltere Kent Üniversitesinde inceleme ve araştırmalarda bulundu. Bu çalışma, makale olarak yayınlandı.

Milli Eğitim Geliştirme Projesi kapsamında, MEB Personel Genel Müdürlüğü Proje sorumluluğunu yürüttü. Bu proje kapsamında, ABD Ohio Devlet Üniversitesinde proje sorumluları için düzenlenen Eğitim Programına katıldı (1994). 1997’ de “Eğitimin Sosyal ve Tarihi Temelleri” anabilim dalında Doçent oldu. Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim ve Mesleki Eğitim Fakültelerinde lisans düzeyinde dersler okuttu. MEB’den ayrılarak Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesine öğretim üyesi olarak atandı. 2005 de Profesör oldu. Eğitim Bilimine Giriş, Türk Eğitim Tarihi ve Bilim Tarihi derslerini okuttu. Kırşehir’ de 2006’ da kurulan Ahi Evran Üniversitesinde öğretim üyeliğini sürdürdü. Bunun yanı sıra Bölüm Başkanlığı, Fakülte Kurulu ve Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu. 2010 yılında Kırşehir Eğitim Fakültesi Öğretim Üyeliğinden emekli oldu. Evli ve üç çocuk babasıdır.

Türk Eğitim Tarihi ve özellikle öğretmen yetiştirme konularında makaleleri Milli Eğitim, Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim, Çağdaş Eğitim, Erdem, Yeni Türkiye gibi dergilerde yayımlandı. “İstanbul’ da Açılan İlk Darülmuallimîn’ in Kuruluş Amacı, Müdürü ve Hocalarının Nitelikleri, Tayin ve Maaşları” adlı, Tayip Duman’ la birlikte yapılan araştırmaya Gazi Üniversitesi’nce “Teşvik Ödülü” verildi. Eğitimle ilgili ulusal ve uluslar arası toplantılara katıldı. Milli Eğitim şûra ve komisyonlarında üyelik yaptı. Alanıyla ilgili konferanslar verdi. Ayrıca Ürgüp yöresinin tarihi, folkloru ve önemli şahsiyetleri ile ilgili yaptığı serbest çalışmaları bulunmakta olup bu çalışmaları, mahalli dergilerde yayınlanmaktadır.

BAŞLICA ESERLERİ:

Hasanoğlan’da Kuruluşundan Günümüze Öğretmen Yetiştiren Kurumlar (2006), Türkiye’de Öğretmen Yetiştirme ve İstihdam Şartları (1994), Tanzimat Dönemi Başlarında İlköğretimin Önemi ve Zorunluluğunun Halka Duyurulması (1996), İngiltere’ de Öğretmen Alımı ve İstihdam Şartları - Çağdaş Eğitim (1996), Türkiye’ de Öğretmen İstihdamı nın Dünü, Bugünü ve Yarını -  Eğitimimize Bakışlar (1996), Maârif-i Umûmiye Nezâreti Tarihçe-i Teşkilât ve İcrââtı (yay. haz, ortak kitap, 2002), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2015).

 

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör