Hasan Elik

Tefsirci

Doğum
Eğitim
İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi), Kral Abdulaziz (Ummu’l Kura) Üniversitesi Ara

Tefsirci. 1949, Tokat doğumlu. Hıfzını (hafızlık eğitimi) tamamladıktan sonra İstanbul’da İsmail Bayrı Hocadan talim, tecvid ve kıraat okudu. İstanbul İmam Hatip Lisesi (1971), İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü (1976) mezunu. İstanbul’da müezzinlik, din kültürü ve ahlâk bilgisi dersi öğretmenliği yaptı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ilmî araştırmalar yapmak üzere Suudi Arabistan’a gönderildi (1977). Kral Abdulaziz (Ummu’l Kura) Üniversitesi Arap Dili Enstitüsünü bitirdikten sonra aynı üniversitede Tefsir ve Hadis branşlarında yüksek lisans (1982) ve doktora (1989) yaptı. Bu üniversitenin tertiplediği tefsir yarışmasında “Üstün Kur’an Bilgisi”, doktora çalışmasıyla ilgili olarak da üniversite yönetiminin verdiği Üstün Başarı Belgesi ödüllerini aldı. Almanya, Hollanda, Mısır ve Japonya’da kısa süreli etütler yaptı, çeşitli konferans ve sempozyumlara katıldı. Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı öğretim üyesi olarak görev yaptı (1990-).

ESERLERİ (İnceleme):

Nur Suresinde Sosyal İlişkiler, Müşkilü’l- Asar (Tahavi’nin aynı adlı eserinin VI. cildinin tenkitli basımı), Mekke ile İlgili Ayetlerin Nüzul Sırasına Göre Tefsiri, İslâm Gerçeği (1995), Kur’an’ın Korunmuşluğu Üzerine (1998), İslâm Korku Dini Değil Sevgi Dinidir (1999).

HAKKINDA: Prof. Dr. Yakup Çiçek-Bünyamin Açıkalın / Türkiye İlâhiyat Fakülteleri Tefsir Anabilim Dalı Öğretim Elemanları Biyografileri (2000).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör