Hasan Korkmazcan

Milletvekili, Avukat, Siyasetçi

Doğum
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Avukat, siyaset adamı, milletvekili. 1939, Denizli doğumlu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra Denizli'de avukat­lık yapmaya başladı. Bu arada gazetecilikle de ilgilendi. 1965'ten sonra siyasi hayata girdi ve 1969 genel seçimlerinde Adalet Partisi (AP) listesinden De­nizli Milletvekili seçilerek parlamentoya girdi. 1970'te bu partide meydana gelen bölünmeden sonra, Ferruh Bozbeyli önderliğindeki Demokratik Parti’nin kurucuları arasında yer aldı. Bu yeni partinin Meclis'teki başlıca söz­cülerinden biri oldu.

Parlamentoda iken Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın asılması yönünde evet oyu kullananlar arasında yer almış; Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan hakkında verilen idam cezaları 24 Nisan 1972'de TBMM'de yapılan oylama sonucunda kesinleşmişti.

Hasan Korkmazcan, son yıllarda sürpriz bir tercihle Vatan Partisi’nde yeniden siyaset yapmaya başladı. Halen bu partide Genel Başkan Yardımcılığı görevinde aktif siyaset yaşamına devam etmektedir. Vatan Partisi Denizli 1. Sıra adayı Hasan Korkmazcan; Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamlarına “evet” oyu vermesine ilişkin bir soruyu cevaplarken, “O dönemde Denizler’in duruşu neyse, bugün benim duruşum odur. O gün siyasi tuzakların farkında değildik. Şimdi Denizlerle aynı saftayım” demiştir. Korkmazcan, evli ve 2 çocuk babasıdır.

KAYNAK: Türkiye Ansiklopedisi 2 (1974), Vatan Partisi Denizli Milletvekili Adayı Hasan Korkmazcan: Şimdi Denizlerle aynı saftayız (ulusalkanal.com.tr, 24 Nisan 2015).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör