Hasan Kalyoncu (Bitlisli)

İş İnsanı

Doğum
Ölüm
Eğitim
Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi

İş adamı (D. 1949, Tatvan / Bitlis – Ö. 2008, Ankara). Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’ni bi­tirdi. Gaziantep’te Kalyon İnşaatı kurdu. Çeşitli demek ve vakıf faaliyetlerine öncülük etti. Birlik Vakfı, Gönüllü Teşekküller Vakfı ve özel Erdem Koleji’nin kurucuları arasında yer aldı. Kalyon Plastik’i hayata geçirdi. Yeşil Vadi Konutları, Bakırköy Adliye Binası, İki Telli Başak Konutlarını yaptı.

Kalyon Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Gazikent Üniversitesi'nin sahibi işadamı Hasan Kalyoncu, 23 Kasım 2008 günü Beykoz'daki şirket binasında bulunduğu sırada kalp krizi geçirdi. Kalyoncu, hastaneye kaldırılmak istenirken yolda hayatını kaybetti.

Cenazesi, Ankara Hacı Bayram Camii'nde ikindi namazına müteakip Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün katılımı ile kılınan cenaze namazının ardından Ankara’da Gölbaşı aile mezarlığında toprağa verildi.

Siyasetin içinde yer almamasına rağmen siyasilerle sürekli içli-dışlı olan Kalyoncu, Refah-Yol Hükümeti kurulmadan önce Necmettin Erbakan ile Mesut Yılmaz'ı biraraya getiren isim olarak tanınmıştı. Kalyoncu, RP ile ANAP arasındaki hükümet görüşmeleri çıkmaza girdiğinde Yılmaz ile Erbakan'ı, kiracısı Abdülkadir Aksu'nun evinde gizlice buluşturmuştu.

1994 yılında Kalyon İnşaat ve Ticaret Kollektif Şirketi'ni Gaziantep'te kurarak iş hayatına atılan Hasan Kalyoncu, Azerbaycan, Rusya, Romanya, Suudi Arabistan ve İran'da profil ve pencere imalatı yapan ortaklıklara da imza attı. Yardımlarından dolayı Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü, Türk Kara Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı ve Ankara Polis Akademisi tarafından plaketler verilen Kalyoncu, Birlik ve İlim Yayma Vakıfları'nın mütevelli heyeti üyesiydi. Hasan Kalyoncu, çok sayıda dar gelirli üniversite öğrencisine de burs veriyordu.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Gaziantep ilinde bulunan bir vakıf üniversitesidir. 30 Temmuz 2008 tarihinde TBMM'de Gaziantep Eğitim ve Hizmet Vakfı tarafından üniversite kurulması, 5799 ve 5796 Sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanunla gerçekleşti. Üniversite 2009-2010 eğitim-öğretim yılında öğrenci almaya başladı. Nisan 2012'ye kadar Gazikent Üniversitesi adını taşıyan üniversite, 1 Temmuz 2012'de Hasan Kalyoncu Üniversitesi adını almıştır.

KAYNAK: Hasan Kalyoncu vefat etti (yenisafak.com.tr, 23.11.2008), Türkiye Kültür ve Sanat 2009 Yıllığı (2009).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör