Hasan Doğan (Mühendis)

Spor Yöneticisi, Makina Mühendisi, Mühendis, İş İnsanı

Doğum
15 Mart, 1956
Ölüm
05 Temmuz, 2008
Eğitim
Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü
Burç

Makine mühendisi, iş adamı, spor yöneticisi, Futbol Federasyonu başkanlarından (D. 15 Mart 1956, Abana / Kastamonu – Ö. 5 Temmuz 2008, Bodrum). Orta öğrenimini İs­tanbul'da yaptı. 1979 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünü bitirdikten sonra 1979-1980'de İngiltere'de lisan eğitimi aldı. 1981-1988 arası Koç Holding bünyesindeki Beldesan firmasında pazarlama koordinatörü olarak görev alan Hasan Doğan, Ramsey Giy. San. Tic. A.Ş yönetim kurulu üyeliği, Gürmen Giy. San. Tic. A.Ş yönetim kurulu üyeliği, Kip-Teks Konf. İmalat Paz. San. Tic. A.Ş yönetim kurulu başkanlığı, Star Medya Yayıncılık yönetim kurulu üyeliği görevlerini de yürüttü Levent Bıçakcı'nın Futbol Federasyonu başkanı olduğu dönemde başkanvekili olarak da görev yapan Hasan Doğan'ın bunun dışında, İstanbul Sanayi Odası Meclisi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sanayi Konseyi, Boks Federasyonu Yönetim Kurulu üyelikleri bulunuyordu.

Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi Beşiktaş Kulübü kongre üyesi seçildi. 14 Şubat 2008 tarihinde Futbol Federasyonu Başkanı oldu. 5 Temmuz 2008 günü Bodrum’da kalp krizinden öldü. Doğan'ın cenazesi İstanbul Fatih Camii'ndeki töreninin ardından Topkapı Mezarlığına defnedildi. Hasan Doğan, Aysel Doğan ile evli, Zeynep ve Selim adlarında iki çocuk babasıydı

KAYNAK: Doğan son yolculuğuna omuzlarda (arsiv.ntv.com.tr, 7 Temmuz 2008), Türkiye Kültür ve Sanat 2009 Yıllığı (2009), Hasan Doğan kimdir? (sabah.com.tr, 10.7.2015).

DOĞAN SON YOLCULUĞUNA OMUZLARDA

Hasan Doğan’ın karanfillerle süslenen tabutunu Cumhurbaşkanı, Başbakan ve tüm futbolseverler omuzladı.

 

Hasan Doğan'ın Türk bayrağına sarılı tabutuna, kırmızı-beyaz karanfiller atıldı.

 

İSTANBUL - Bodrum’da geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan için bugün ilk tören Bahçelievler’deki evinin önünde düzenlendi. Ailesi, yakınları ve komşuları tarafından uğurlanan Doğan için, 143 gün süreyle başkanlık yaptığı TFF’nin İstanbul 4. Levent’teki merkez binasında tören düzenlendi.

 

Federasyon binasının bahçesinde düzenlenen törene ailesi, akrabaları ve yakınlarının yanı sıra, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, UEFA Asbaşkanı ve TFF Onursal Başkanı Şenes Erzik, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, federasyon yöneticileri ve yetkilileri, Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim ve teknik heyet, Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Aziz Yıldırım, kulüp başkanları ve yöneticileri, sporcular, iş ve siyaset dünyasından çok sayıda isim katıldı.

 

OĞLU: DUALARINIZI EKSİK ETMEYİN

Hasan Doğan’ın Türk Bayrağı’na sarılı ve üzeri çiçeklerle kaplı tabutu önünde gerçekleştirilen törende konuşan oğlu Selim Doğan, bugün herkesin acısının çok büyük olduğunu söyledi, “Bu acıyı bizlerle paylaşan herkese teşekkür ederiz. O, hayatının her döneminde iyi bir örnek oldu. Ben onu örnek alarak yolundan ilerlemeye çalışacağım. Ne olur dualarınızı eksik etmeyin” dedi.

 

BAŞESGİOĞLU: EŞİYLE SEVİNCİ HATIRLANACAK

Törende söz alan Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda Türkiye’ye futbolda önemli bir zafer mirası bırakan Hasan Doğan’a son görevlerini yaptıklarını aktararak, şöyle konuştu:

Euro 2008 milli maçı, Başbakan, Hasan Doğan, eşi ve Başesgioğlu ile birlikte izliyor. Hasan Doğan ve eşi el ele...

“İnsan, taktir edilen ömür çerçevesinde yaşar, buna inanıyoruz. Ama son dakika atılan gollerin heyecanına ve stresine dayanan yürek, bunu da aşamaz mıydı diye içimizden adeta haykırıyoruz. Başında bulunduğu milli takıma, bu ülkeye büyük zafer hediye etti. O zaferle Anadolu’nun çorak toprakları, başarıyı, sevgiyi, kardeşliği doyasıya yaşadı. Ancak sevgili arkadaşım bunun tadını maalesef doyasıya çıkaramadı. O, futbolcularına ‘Cesur Yürekler’ diyordu, onun da yüreği cesurdu. O, tribünde eşiyle birlikte 90 dakikayı saniye saniye kendi içinde yaşayan, terleyen bir cesur yürekti. O, yüreğinin üzerine Avrupa’nın ağırlığını koydu ve ona da dayandı, ama taktiri ilahi, aramızdan ayrıldı. Değerli dostlar, bugün metanetli olma günü. Hasan Doğan artık tüm Türk milletine mal olmuş bir spor adamı. Acısına dayanmak, boşluğuna tahammül etmek mümkün değil, ama onu sevenler nasıl milli maçlarda kenetlendiyse, bundan sonra da kenetleneceğiz. İnanıyorum ki her milli maçta Türk seyircisi, atılan her golde Hasan Doğan ile eşinin sevinçlerini hatırlayacaklar. İnanıyorum ki cesur yürekler, Dünya Kupası’nı sevgili başkanlarının mezarına getirecekler. Hepimizin başı sağolsun.”

 

ERZİK: BİR HASAN DOĞAN GELDİ VE GEÇTİ

UEFA Asbaşkanı ve TFF Onursal Başkanı Şenes Erzik, Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan’ın vefatından ötürü yaşadığı üzüntüyü dile getirdiği konuşmasında, “Bir Hasan Doğan geldi ve geçti” dedi. FIFA Başkanı Sepp Blatter ile UEFA Başkanı Michel Platini’nin taziyelerini katılımcılara ileten Erzik, 27 Haziran Cuma günü Hasan Doğan’ın Viyana’daki Futbol Federasyonu Başkanları ve Sekreterleri Toplantısı’nda tebrikleri kabul ettiğini ve kendisinin de bunu gururla izlediğini aktararak, şunları söyledi:

 

“Kendisi için ne mutlu ki, bu kadar kısa zamanda UEFA ve FIFA’da kendisini sevdirmişti. Ben kendisini 3 yıldır tanıyorum. Yazık ki, Türk futboluna bu kadar emeği geçmiş, hoşgörü ile yaklaşarak önemli değerler kazandıracak değerli bir futbol adamını bu kadar kısa bir zamanda kaybettik. Kendisini bu kadar sevdirmesinde, insani değerleri öne çıkarıyor olmasının büyük katkısı olduğu kanaatindeyim. Çok kısa tanıdım kendisini. Hoşgörülü, kavgacı hiç olmayan, olayları olumlu yönde yönlendirmeye çalışan bir insandı. Hele hele futbolda kavgacı olmak bazen işe yarar. Bu değerleri daha fazla yücelterek nice yıllar el ele çalışırız ve yardımda bulunuruz demiştim. Beraber balık tutma sözü almıştı benden, gidemedik, ama ruhu şad olsun. Çok büyük hizmetler verecekti, Allah ondan razı olsun, mekanı da cennet olsun.”

 

ÖZGENER GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Futbol Federasyonu Başkan Vekilleri Mahmut Özgener, çok büyük üzüntü içinde olduklarını ifade ederek, “Projeleri, hedefleri, idealleri hiçbir zaman sahipsiz kalmayacak. Eminim ki, o da bizleri bir yerlerden seyrederek yapılanlardan gurur duyacak” derken, göz yaşlarını tutamadı.

 

Lütfi Arıboğan ise en ihtiyaç duyulan dönemde Türk futbolundaki birlik ve beraberliği sağladığını dile getirerek, “Bize düşen, bıraktığı noktadan bayrağı daha ileri götürmek, birlik ve beraberliği devam ettirmek” ifadelerini kullandı.

 

AZİZ YILDIRIM: FUTBOLU DERİN KRİZDEN ÇIKARDI

Kulüpler Birliği Vakfı ve Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Hasan Doğan’ın geliştirdiği Türk futbol ailesi ve üyeleri arasındaki sevgi, dostluk ve uzlaşmacı tutumunu sürdüreceklerini, bu şekilde onun kulüplere sağladığı barış ve güven ortamını geliştireceklerini söyledi. Aziz Yıldırım, şöyle konuştu:

“Düşünceleri, icraatları ve sportif başarısıyla Türk futboluna eşsiz katkılar sağlayan TFF Başkanı, dostum Hasan Doğan’ın aziz hatırası önünde derin bir üzüntüyle bir aradayız. Sözün bittiği, duyguların ifadesinin son derece zor olduğu bir an. Ne söylenebilir ki... Kısa bir dönem önce futbol ailesinin karşı karşıya kaldığı derin kriz ortamından, özlemini duyduğumuz güven ve uzlaşı ortamına kavuşturan Sayın Hasan Doğan, bütün mesaisini Türk futboluna hizmet etmekle geçirdi. Sayın başkan Hasan Doğan daima atik, kararlı, doğru, cesur ve uzlaşmacı bir insandı. Asla onu kavgacı bir insan olarak görmedik. Onu tanıma şansına eriştiğim için çok mutluyum. Kaybetmenin de derin üzüntüsü içindeyim. Eşsiz bir dost, iyi bir aile babası ve kısaca son derece değerli bir insanı kaybettik. Onu ve gülüşünü daima özleyeceğiz. Onun döneminde futbolun ortak meselelerine, kulüplerin sorunlarına kalıcı çözümler üretildi. Kulüplerin arasındaki dostluk ve anlayış gelişti. TFF ve Kulüpler Birliği tam bir anlayış uyumu ile ortak çalışmalar üretmeye başladılar. Vizyonu ile geliştirdiği yeni uygulamalar, futbolun değerini artırdı. Bunun sonucunda tüm kulüplerimizin gelirinde önemli artışlar oldu. Tüm kulüplerimiz adına aziz hatırası önünde şükranlarımı ifade etmeyi bir borç olarak görüyorum. Düşünce ve icraatlarının Türk futbol ailesi ve üyeleri arasında sevgi, dostluk ve uzlaşmacı tutumunu sürdüreceğiz ve bu şekilde onun kulüplerimize sağladığı barış ve güven ortamını geliştireceğiz. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum. Hepimizin başı sağolsun.”

 

Hasan Doğan için tören düzenlenen TFF’nin 4. Levent’teki merkez binasında taziye defteri de açıldı. Başta kulüp başkanları olmak üzere cenazeye katılanlar taziye defterine üzüntülerini dile getiren yazılar yazıp, başsağlığı dilediler.

 

Eşi ve kızının vedası...

Eşi Aysel, kızı Zeynep ve oğlu Selim’in hıçkırıklarla dinlediği konuşmalar ve duanın ardından Hasan Doğan’ın naaşı cenaze aracına götürülürken törene katılanlar tabuta karanfiller attı.

Tabutu cenaze aracına kadar Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu ve federasyon yöneticileri taşıdı.

 

ONBİNLER UĞURLADI

Aysel Doğan, tören sonrasında yerinden kalkıp, bir süre eşinin tabutuna dokundu ve dua etti. TFF binasına da Hasan Doğan’ın, üzerinde “Unutmayacağız” yazılı büyük bir posteri asıldı.

Hasan Doğan’ın naaşı daha sonra Fatih Camii’ne getirildi. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Bardakoğlu’nun kıldırdığı namaza, Milli Takım oyuncuları ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Tayyip Erdoğan, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Milletvekili Hayati Yazıcı, spor, siyaset ve sanat dünyasından isimlerle binlerce vatandaş katıldı. Doğan’ın tabutunu, Cumhurbaşkanı ve Başbakan da omuzladı.

Doğan’ın cenazesi Topkapı Mezarlığı’ndaki aile kabristanında toprağa verildi. Başbakan Erdoğan, “Dostum, kardeşim” diye tanımladığı Hasan Doğan’a karşı son görevini yerine getirmek üzere cenaze arabasıyla birlikte Fatih Camii’nden mezarlığa geldi. Hasan Doğan’ın mezarına kürekle toprak atan Erdoğan, defin sonuna kadar mezarlıkta Doğan’ın ailesinin yanında yer aldı.

KAYNAK: Doğan son yolculuğuna omuzlarda (arsiv.ntv.com.tr, 7 Temmuz 2008).

Yazar: NTV (arsiv.ntv.com.tr, 7 Temmuz 2008)

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör