Işık Kansu

Gazeteci, Yazar

Doğum
Eğitim
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksekokulu

Gazeteci-yazar. 1956, Turhal / Tokat doğumlu. Şair ve yazar Ceyhun Atuf Kansu’nun oğlu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksekokulu (1978) mezunu. Gazeteciliğe, Ankara gazetelerinin toplandığı yer olan Rüzgârlı Sokak’ta başladı (1975). 1978 yılında Cumhuriyet gazetesine geçti. Bir süre Cumhuriyet’in Ankara Bürosu Haber Müdürlüğünü üstlendi Dizi yazılar ve röportajlar hazırladı, “Ankara Kulisi” başlığı altında köşe yazarlığı yaptı. Belgeseller hazırladı, müzikli oyun sahneledi. Çağdaş Gazeteciler Derneği Mustafa Ekmekçi Ödülü, Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Merkezi Vakfı Ödülü, Antalya Belediyesi Uğur Mumcu Ödülü, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Gazetecilik Ödülü sahibidir.

“Çağından, yaşadığından, yurdundan, geleceğinden sorumluluk duyan insanlara bu sorumluluğun gerektirdiği bilgileri sunuyor bu kitaplarında Kansu; yaşamın karşımıza diktiği sorunlara ışıldak tutuyor. Işıldağının odağına bu sorunları ve bu sorunlar hakkında bizi derinlemesine bilgilendirecek insanları alıyor. (…)

“Yaşamın ayrıntılarını, gazeteciliğin buza yazılan serüvenini, insanların gerçeklerden uzaklaştırılarak düşler dünyasında yaşamasını isteyen ‘küreselleşme’ masalını; çağımızın yeni bir aldatmacası olan ‘Yeni Sağ’ı; çağımızın insanlığa bunalım getiren yönelimini Yeni Dünya Düzeni’ni yansıtıyor.” (Öner Yağcı)

ESERLERİ:

ARAŞTIRMA-İNCELEME: Ayrıntının İzdüşümü (1996), Emperyalizmin Yeni Masalı Küreselleşme (1996), Buza Yazılan Serüven (1997), Yeni Sağ Yeni Aldatmaca (1997), Petrolcünün Bağımsızlık Ateşi (1998), Masaldan Bunalıma Yeni Dünya Düzeni (1999).

BELGESEL: Yurtseverlik Öğretmeni, Yenigün’den Cumhuriyet’e.

OYUN: Bugün Ne Yazsam? (2002).

ÖYKÜSEL RÖPORTAJ: Çocukluğa Yolculuk (yazarların çocukluk öyküleri, 2002).

HAKKINDA: Salih Bolat / Gazeteci Işık Kansu’dan Yazılar Derlemesi: Buza Yazılan Serüven (Cumhuriyet Kitap, 21.1.1999), Öner Yağcı / Işık Kansu’nun Kaleminden Hal-i Pür Melalimiz (Cumhuriyet Kitap, 16.12.1999), Işık Kansu / Çocukluğa Yolculuk (2002).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör