Seyda Molla Abdulhadî Araşkî

İslam Bilgini

Doğum
Ölüm

Son dönem İslam âlimlerinden (D. 1926, Araşka köyü / Kup / Diyarbakır - Ö. 2000, Diyarbakır). İlk tahsilini babası Mele Halid’den aldıktan sonra; Molla Şemseddîn, Diyarbakır Müftüsü Salih Tanrıverdi, Seydayê Aliparê, Molla Musa Badıkî ve Molla Musa Badıkî’nin derslerine devam etti. Bir süre fahri imamlık, ardından resmi olarak imamlık yapan hoca, bir süre sonra memurluktan istifa ederek bir kitabevi açtı. Hayatının sonuna kadar verdiği dersler ve sohbetleriyle insanlara faydalı olarak, zâhidane bir hayat sürdürmüş; vefat ettiğinde Diyarbakır Mardin Kapı Mezarlığında toprağa verilmiştir.

ESERLERİ (Arapça):

Tefsîru Sureti Lokman (yazma), Hülasatü’l-Beyan fî Hakikati’l-İslam ve İnsaniyyeti’l-İnsan (matbû), el-Menhecü’l-Mubîn fî Tahkiki’t-Tasvvufi’l İslamiyyi ve Turuki’s-Sûfiyyeti’l-Müslimîn (matbu), Makasidu’d-Din (yazma), Mevlidu’n-Nebi (yazma), Usûlu’l-Hadis (yazma), Fetvalar (yazma), Riyazu’s-Salihinin Tahrici (yazma).

KAYNAK: Şehmus Bayler / Melle Hadî Araşkî (e-Şarkiyat İlmî Araştırmalar Dergisi, Sayı, Nisan-2011), Nurettin Turgay / Abdulhadî el-Araşkî ve “Tefsîru Sureti Lokman” Adlı Eseri (Uluslararası Silvan Sempozyumu, Silvan-2008), Prof. Dr. Edip Çağmar / "Seydayê Mele Abdulhadî Araşkî" (İhsan Işık / Diyarbakır Ansiklopedisi, 2013), İhsan Işık / Geçmişten Günümüze Diyarbakırlı İlim Adamları Yazarlar ve Sanatçılar (2014).

 

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör