Burcu Güneş

Pop Müzik Yorumcusu, Şarkı Sözü Yazarı, Müzisyen

Doğum
12 Ağustos, 1975
Burç
Diğer İsimler
Burcu Şahber Güneş

Pop müzik yorumcusu, besteci, söz yazarı. 12 Ağustos 1975, Alsancak / İzmir doğumlu. Tam adı Burcu Şahber Güneş’tir. Annesi Bige Özkan, babası ise gitarist Ali Güneş’tir. Çocukluğu İzmir - Şirinyer'de geçti. Annesi ve babası boşanınca yedi yaşından itibaren babasının yanında kalan Güneş, 18 yaşına gelince annesiyle birlikte kalmaya karar verdi. Müzisyen bir ailenin tek çocuğu olduğu için müzikle iç içe büyüdü. İlk bestesini henüz 12 yaşındayken yaptı. Bir süre babasıyla birlikte kurdukları Dio, Trio ve orkestralarda, büyük otellerde jazz ve pop müzik şarkıları seslendirdi.

18 yaşında, İzmir Dokuz Eylül Devlet Konservatuar Müdürü Prof. Müfit Bayraşa'dan şan, artikülasyon ve solfej dersleri aldı. Bir yandan Bodrum’da çeşitli mekânlarda şarkı söylerken bir yandan Müfit Bayraşa ile çeşitli festivallere, müzik yarışmalarına katıldı, bu yarışmalarda birçok ödül aldı. Aynı dönemde kendi söz ve bestelerini o yıl İzmir'e gelen dünyaca ünlü klasik piyanistimiz Burçin Büke'ye dinletmesi profesyonel müzik yaşamının başlangıcı oldu. Birlikte stüdyoya girerek her ikisine ait şarkılar oluşturup, kayıtlarını hazırlayıp İstanbul'a, Raks Müzik plak şirketine gönderdiler. Bir hafta sonra bu şirketten gelen teklifle acil olarak İstanbul'a ilk albümünü hazırlaması için çağırıldı. Böylece 1998 yılında ilk albümü “Aşk Yarası”nı piyasaya süren Burcu, bu albümde ayrıca Gloria Gayner’ın söylediği “First be a Woman” isimli şarkıyı Zeynep Talu’nun yazdığı Türkçe sözlerle yorumladı. Albümdeki dört şarkının sözleri sanatçıya aitti. Bu albümüyle 1998 yılının en iyi çıkış yapan bayan pop şarkıcısı oldu. TAÇSAV’dan 2001 Yılı “İdeal Türk Genç Kızı” seçildi.

1999 yılında Amerika'da yaşayan müzisyen Melik Yirmibir ile hazırladığı albümde beş adet Ara Dinkjian şarkısı yorumladı. Bu etnik müzik tarzıyla birleşmiş pop kültüründeki çalışma, Amerika'da dünyaca tanınan müzisyenlerin katkılarıyla tamamlandı. 2001 yılında yapımcı Erol Köse ile anlaşmaya vardı ve “Tılsım” adlı ikinci albümünü çıkardı. Bu albüm çalışmasında tarzının dışında bir eser olan "Çile Bülbülüm" adlı Türk Sanat Müziği şarkısını yorumladı. Albüm 2001 yılında 1 milyon satış rakamını geçerek o yılın en çok satan pop albümlerinden oldu.

2004 yılında çıkardığı “Ay Şahit” adlı albümde yedi şarkının söz ve müziğini kendisi yaptı. Albümde Nazan Öncel, Fettah Can, Aysel Gürel ve Selami Şahin gibi isimlerle de çalıştı. Aynı yıl “Neredesin Firuze” adlı sinema filminde ve soundtrack albümünde “Gaip Yol” adlı şarkıyla yer aldı. Ardından şirketi ile anlaşmazlıklar yaşamaya başlayan ve TMSF ihalesine kadar süren bir mücadele dönemi geçiren Güneş, sözleşmesini ve sanatsal faaliyetlerinin haklarını kendisi satın alarak yoluna devam etti.

Burcu Güneş, 2009 yılında “Sihirbaz” adlı albümünü çıkardı. Albümde Can Yücel, Fuat Güner, Aysel Gürel, Selami Şahin gibi isimlerin eserlerini yorumlarken sekiz şarkının bestesini kendisi yaptı. Albümün çıkış şarkısı "Gözlerinde Bıraktım Aşkı", radyo listelerinde 1 numaraya yükseldi. PAL FM'in düzenlediği ödül töreninde "Yılın En İyi Albümü", Muğla Üniversitesi Altın Kariyer Ödülleri'nde "En İyi Pop Kadın" ve Afyon Kocatepe Üniversitesi tarafından düzenlenen törende ise "Yılın Sanatçısı" ödüllerinin sahibi oldu.

2011'in kasım ayında sözü ve müziği Eflatun'a ait olan "Oflaya Oflaya" adlı single çalışmasını müzikseverlerin beğenisine sundu. 11 hafta boyunca radyoların en çok çalınan şarkısı oldu. Müzik marketlerin en çok satan single'lar listesinde zirvede yer aldı ve PAL FM'in düzenlediği 2. ödül töreninde "Yılın En Çok Çalınan ve İstek Alan Şarkısı" ödülüne layık görüldü.

Sanatçı altıncı albümünü olan “Gül Kokusu”nu 2013 yılında piyasaya sürdü. Albümde Deniz Erten, Eflatun, Sezen Aksu, Murat Güneş, İsra Gülümser gibi isimlerin şarkılarına yer verirken, aranjelerde Taşkın Sabah, Mustafa Ceceli, David Şaboy ve Serkan Ölçer gibi isimlerle çalıştı. Video klip ise Murad Küçük yönetmenliğinde, albümle aynı adı taşıyan Gül Kokusu adlı şarkıya çekildi. Sanatçı, Arçelik, Coca Cola, Duru Sabun gibi firmaların radyo ve reklam jingle’ını seslendirdi. Türkiye ve Avrupa genelinde beş yüz civarında konser verdi. Albümlerinin toplam satış rakamı iki milyon civarında gerçekleşti. Hayvanseverliğiyle de bilinen sanatçı, hayvan hakları konusunda HAYTAP ile ortak projelerde yer aldı.

Albümleri:

20 Mayıs 1998: Aşk Yarası, 29 Mayıs 2001: Tılsım, 9 Haziran 2004: Ay Şahit

19 Aralık 2006: Ben Ateş Ben Su, 5 Ağustos 2009: Sihirbaz, 12 Şubat 2013: Gül Kokusu.

Single'lar:

3 Temmuz 2010: Tamamdır, 24 Kasım 2011: Oflaya Oflaya, 12 Temmuz 2012: Aşk Gribi

5 Mayıs 2014: Aşkın Beni Baştan Yazar, 5 Ağustos 2015: Gidiyorum (feat. Yalçın Aşan).

Remix & Derleme Albümleri:

18 Ağustos 2008 Burcu Güneş On the Club.

Filmleri:

2009: Fox TV  Üç Tatlı Cadı (konuk oyuncu), 2004: Neredesin Firuze (konuk oyuncu).

KAYNAKÇA: Burcu Güneş (burcugunes.com, erişim: 13 Kasım 2015), Burcu Güneş (internethaber.com, erişim: 13 Kasım 2015), Burcu Güneş (karnaval.com, erişim: 13 Kasım 2015), Burcu Güneş (kimkimdir.net.tr, erişim: 13 Kasım 2015).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör