Serdâri

Halk Ozanı

Doğum
Ölüm
Diğer İsimler
Hacı, Çolak Hacı

 Halk ozanı (D. 1833, Şarkışla / Sivas - Ö. 1921, Sivas). Asıl adı Hacı’dır. Kolundaki sakatlık sebebiyle Çolak Hacı lakabıyla da tanınır. Ömrü yoksulluk içinde geçti. Çiftçilik, dülgerlik, bostancılık gibi işlerle meşgul oldu. İki kez evlendi. Gezginci halk ozanı çizgisini sürdürenlerdendi. Birçok güzele gönül verdi, bir süre de hapis yattı.

Deyişlerinde çok farklı konuları işlemesine rağmen 1887 yılında yaşanılan kıtlık üzerine söylediği “Bizim” redifli destanı ile tanındı. Şiirlerinde hicve de yer verdi. Şiirlerinden bir bölümü 1937 yılında Halkevi tarafından basıldı. Ahmet Özdemir bu eseri gözden geçirerek, hayatı ve şiirleriyle ilgili bir kitabı 1979 yılında, Şarkışlalı diğer âşıkları da kapsayacak biçimde eklerle Şarkışlalı Âşık Serdari ve Yöre Halk Şairleri adıyla yeniden yayımladı.

KAYNAK: Ahmet Özdemir / Şarkışlalı Âşık Serdari ve Yöre Halk Şairleri (1979), Alim Yıldız / Sivaslı Şairler Antolojisi (2003), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör