Gülcan Tezcan

Gazeteci, Yazar, Şair

Doğum
26 Nisan, 1974
Eğitim
Pertevniyal Lisesi
Burç
Diğer İsimler
Hilal Arslan, İpek Tanır

Gazeteci, şair ve yazar. 26 Nisan 1974, İstanbul doğumlu. Hilal Arslan, İpek Tanır imzaları da kullandı. İstanbul Kocamustafapaşa İlkokulu, Vedide Baha Pars Ortaokulu, Pertevniyal Lisesi (1991) mezunu.

1993 yılında Abdurrahman Şen’in yönetimindeki Kültüre Sanata Edebiyata Cemre dergisiyle meslek hayatına başladı. Kültür Dünyası, Sarmaşık Kültür, Kafdağı gibi dergilerde yazdı. 1995-2001 yılları arasında Yeni Şafak Gazetesi’nde muhabirlik ve kültür sanat sayfasında editörlük yaptı. TÜRSAK'ta sinema seminerlerine katıldı. Semerkant Aile ve Gerçek Hayat dergisinde dosya haber ve röportajlara imza attı. Medyasofa Girişim Grubu’nun kuruluşunda ve bir dönem yönetiminde bulundu. Film Arası dergisinin kurucu ekibinde yer aldı ve kapak röportajları yaptı. İstanbul 2010 Kültür Başkenti kapsamında çekilen Aziz İstanbul belgeselinin senaryosunu kaleme aldı.

“Gazilerin Dilinden Çanakkale” ve “Ruşen Eşref, Atatürk ve Çanakkale” adlı iki kitabı yayınlandı. 2011 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Basın/Röportaj dalında, 2015 yılında da sanat yazıları ESKADER ödülüne değer bulundu. 

Gülcan Tezcan, 2001 yılından itibaren Beyaz Sanat, Kültür Dünyası, Eğitim Bilim, Sarmaşık Kültür, Gençliğin Sesi,  Kafdağı, Kitaphaber, Semerkant Kadın Aile ve Gezgin dergileri ile Yeni Şafak gazetesinde yazı, haber ve röportajları,  İtibar dergisinde hikâyeleri yayımlandı.  2011-2016 yılları arasında Star gazetesinde kültür sanat muhabirliği ve kitap eki editörlüğü yaptı. Ayrıca Çözüm Ekstra, Mor Salkım ve Gerçek Hayat dergilerinde de editörlük yaptı. Türkiye Yazarlar Birliğinin yıllığında sinema yazıları yazdı.

Okçular Tepesi kitabının editör ekibinde yer aldı. Milli Mücadele’nin Cesur ve Kayıp Kadınları kitabının metin yazarlığını üstlendi. Halen serbest gazetecilik ve editörlük yanı sıra Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi Basın Sorumlusu olarak çalışmalarına devam etmektedir. Evli ve Gülrû Hilâl’in annesidir.

ESERLERİ:

Gazilerin Dilinden Çanakkale (2007), Ruşen Eşref, Atatürk ve Çanakkale ( 2007), Okçular Tepesi (editör ekibinde yer aldı),  Milli Mücadele’nin Cesur ve Kayıp Kadınları.

KAYNAKÇA: İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (11. Cilt, 2009), Gülcan Tezcan Bilgi Teyidi (Ekim 2017).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör