Hasan Ali Efendi

Statesman, Bureaucrat

Birth
Death

 Bürokrat, devlet adamı (D. 1827 [veya1827], Görele / Giresun  - Ö. 1895, İstanbul). Posta ve Telgraf Nazırlığında faydalı hizmetleri ile tanınmış bir zattır. Yörenin tanınmış âlimlerinden Ömer Efendi’nin oğlu, Milli Eğitim bakanlarından Hasan Âli Yücel’in büyükbabasıdır. Hususî hocalardan özel dersler alarak yetişti. Kendi gayretini de ekleyerek Arapça ve Farsçaya ilaveten Fransızca ve İtalyanca öğrendi.

Bir süre Kastamonu’da küçük memurluklar yaparak, İzmir idare Meclisi Başkâtipliğinde, Ali Paşa ve başka vezirlerin Divan Kâtipliklerinde, Hersek Tahrirat Müdürlüğünde, İstanbul Kavaim Komisyonu Bâşkatipliğinde bulundu. 1872’de Posta ve Telgraf Meclisi Reisliğine tayin edildi. Sonra Başmüdürlük ve Nazır Muavinliği (1880) yaptı. 1888’de Bâlâ rütbesi ile Telgraf Nazırlığına atanarak ölümüne kadar bu idarenin gelişmesi uğrunda değerli emekler harcamıştır. Bu hizmetlerden en çok bilinenleri Yeni Cami Postahanesi ve telgraf fabrikasını kurmuş olmasıdır.

KAYNAKÇA: İbrahim Alâeddin Gövsa / Türk Meşhurları Ansiklopedisi (1946), Milliyet Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisi (1. cilt, 1968).

PHOTO GALLERY

RELATED BIOGRAPHIES

Show More