Arzu Ece

Pop Müzik Yorumcusu, Şarkı Sözü Yazarı

Doğum
Diğer İsimler
Arzu Özkaraman

Pop müzik sanatçısı, şarkı sözü yazarı 1963, İstanbul doğumlu. Gerçek adı Arzu Özkaraman’dır. Müzisyen bir ailede dünyaya gelmektedir,  ünlü besteci ve ud üstadı Kadri Şençalar’ın torunudur. Annesi Nurhayat Özkaraman radyo sanatçısı, ağabeyi Yıldırım ise gitaristtir. İlk müzik derslerini böyle bir ortamda çocukluk yıllarında dedesinden aldı. İlk sahne deneyimini ağabeyinin teşvikiyle henüz 12 yaşında Turgay Noyan’a ait tavernada kazandı. Burada prodüksiyon şirketlerinin dikkatini çekti ve onların teşvikiyle genç yetenekler şarkı yarışmasına katıldı. Babasından gizlice girdiği bu yarışmada birinci olan Arzu, hemen peşinden ilk 45’liğini doldurdu.

İlk stüdyo deneyimini İskender Doğan’ın bir Şat Yapım prodüksiyonu olan “Kan ve Gül” adlı şarkısına vokal yaparak yaşadı. 1976 yılında “Sen Yok musun” ve “Bir Daha” adlı şarkıların yer aldığı 45’liği Hop Plak etiketiyle müzikseverlerin beğenisine sunuldu. Yine aynı yıl içerisinde Yankı Plak etiketiyle ikinci bir 45’lik çıkardı. Ancak bu plaklar yeterince ilgi görmedi.

1977’de katıldığı Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye elemelerine katılıp ilk on ikiyi girdi, elendi. Ancak, Türkiye’yi temsil edecek şarkı seçimlerinde Serpil Barlas’ın ekibi vokalist olarak Arzu’yu transfer etti. Böylece Arzu Ece bir anda kendini Eurovision Türkiye elemesi finallerinde buldu. Elemelerde Serpil Barlas’ın arkasında vokal yaptı, Barlas elendi.

1980 yılında kendi deyimiyle “eğlencesine” oyunculuğu denemeye karar verdi ve “Çile” ve “Çile Tarlası” adlı filmlerde oynadı.

Arzu Ece’nin tekrar yükselişe geçmesi 80’li yılların ortalarında oldu. 1986 yılında ilk kez düzenlenen Kuşadası Güvercin Şarkı Yarışmasında finale kalan on beş şarkıdan biri olan sözleri Nezih Topuzlu’ya, bestesi Buğra Uğur’a ait “Sevgin Yeter Bana” adlı şarkıyı Halis Bütünley’le birlikte seslendirdi. Böylece adını yeniden duyurmaya başladı. Yarışmada üçüncülük aldılar.

1989 yılında "Grup Pan" ekibi olarak, bir Timur Selçuk bestesi olan “Bana Bana” adlı parçayla Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi temsil etti. 1995 yılında ise 40. Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi "Sev" adlı parçasıyla temsil ederek yarışmaya 2. defa katıldı. Ulusal Final öncesi provalarda "Sev"i Yeşim Dönüş Işın seslendirdi. Ancak son andaki bir değişiklikle şarkının solisti, aynı yarışmada Fatih Erkoç ile birlikte "Sevda"yı seslendirecek olan Arzu Ece oldu. Böylece 18 Mart 1995 tarihinde Ankara'da düzenlenen yarışmada Arzu Ece iki performans sergiledi. Ulusal Final'de birinci gelen "Sev",1995 Eurovision Şarkı Yarışması'nda 21 puan alarak 16. oldu.

1998 yılından itibaren uzun bir süre Ali Otyam’la dizi ve film müzikleri yaptı. 1999 yılında yayınlanmaya başlayan ve Kanal D’de üç sezon devam eden dönemin fenomen dizilerinden biri olan “Yılan Hikayesi” bu dizilerden biriydi. 2010 yılında yakalandığı meme kanserini yenerek yeniden hayata tutundu. Kansere karşı umut dolu savaşında video sitesi You Tube'a yüklediği "Kemo Ağa" şarkısıyla gündem oluşturdu.

KAYNAK: Arzu Ece Eski Günlerine Döndü (mynet.com, 12 Ekim 2015), hayransana.blogspot.com.tr (12 Ekim 2015), Röportaj – Arzu Ece (sadecemuzik.net, 12 Ekim 2015).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör