Gencer Özcan

Siyaset Bilimci

Doğum
Eğitim
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü

Siyasetbilimci. 1959, İstanbul doğumlu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü (1982) mezunu. Yüksek lisansını “An Evaluation of Emergence of the Movement of Non-aligned Countries: The Cases of India and Yugoslavia” adlı tezle (1986), doktorasını “Turkey’s Relations with the Soviet Union (1945-1980)” adlı tezle (1992) Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde tamamladı. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde araştırma görevlisi (1984-92), aynı yerde öğretim üyesi (1992-99) ve Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünde öğretim üyesi (1999) olarak çalıştı. 

Makalelerini Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Toplum ve Ekonomi, Sosyal Demokrat Değişim dergilerinde, bazı yabancı yayınlarda ve kendi derlediği kitaplarda yayımladı. Ford Vakfı tarafından düzenlenen Middle East Research Competition (MERC) Ödülünü (1990) aldı. Yurtdışında ve yurtiçinde çeşitli bilimsel toplantılara, projelere araştırmacı, konuşmacı olarak katıldı. Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Araştırma ve Uygulama Merkezi [MURCIR] yönetim kurulu, Ortadoğu ve Balkan İncelemeleri Vakfı [OBIV] yönetim kurulu üyeliği görevlerini yürüttü.

ESERLERİ (Derleme):

Yeni Balkanlar, Eski Sorunlar (Kemâli Saybaşılı ile, 1997), Onbir Aylık Saltanat: Siyaset, Ekonomi ve Dış Politikada Refahyol Dönemi (1998), En Uzun Onyıl-Türkiye’nin Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Gündeminde Doksanlı Yıllar (Şule Kut ile, 1998).

KAYNAK: Vitrindekiler (Cumhuriyet Kitap, 10.12.1998), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör