Hüseyin Peker (Şair)

Yazar, Şair

Doğum
29 Mayıs, 1946
Eğitim
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Gazetecilik Yüksek Okulu
Burç

Şair ve yazar. 29 Mayıs 1946, İkiçeşmelik / İzmir doğumlu. Tınaztepe İlkokulu, Tilkilik Ortaokulu, İzmir Atatürk Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Gazetecilik Yüksek Okulu mezunu. Bankacı olarak çalışarak şube müdürlüğünden emekliye ayrıldı.

Edebiyata 1965 yılında şiir yazarak başladı. Eleştiri ve deneme yazılarıyla, Hüseyin Cöntürk’ün çıkardığı Yordam dergisi etrafında bir araya gelen yazarlar arasına katıldı. Bir süre yazmaya ara verdi. Sonraki yıllarda Demokrat İzmir gazetesi ile Soyut, Papirüs, Yordam, Dost, Somut, Yeni Edebiyat, Oluşum, Sanat Olayı, Papirüs, Şiir Sanatı, Milliyet Sanat, Yeni Biçem, Yeni Edebiyat, Adam Sanat, Hürriyet Gösteri, Varlık, Dize, Şiir-lik, kitap-lık, Cumhuriyet Kitap  vd. dergilerinde şiir ve yazıları yer aldı. Ayrıca romanlar yazdı.

 

ESERLERİ:

 

Şiir: İnsan Arkadaşınındır (1997), Yer Bezinden Bir Köle (2000), Ses Salkımları (2001), Ateşin Zilleri (ilk üç kitabının toplu basımı, 2003), Toz Bile Değilken (2017).

 

Roman: Yazıcı ya da Bir Yol Romanı (1996), İzmirli (1998), Eli Torbalı Adam (1999).

 

 

Ödülleri:

 

Başlangıçta Varlık dergisinde desenleri de yayımlandı. İnsan Arkadaşınındır adlı kitabıyla ile Arkadaş Z. Özger Şiir Ödülünü, Yer Bezinden Bir Köle şiir dosyasıyla 2000 Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülünü, Ses Salkımları ile Orhon Murat Arıburnu Şiir Ödülünü aldı.

 

Hüseyin Peker İçin Ne Dediler:

 

“Şiirde hemen, kendini kabul ettirmiş üç arkadaş geliyor akla İsmet Özel, Ataol Behramoğlu, Süreyya Berfe ... Bu üç şairi şimdilerde kısır döngüde görüyorum. Ama nasıl olsa silkineceklerdir. Bir de Hüseyin Peker var; çok yetenekli bir arkadaş, büyük gelişme gösterecek sanıyorum; umamayacağımız kadar büyük gelişmelere açık bir şair. Bir yerde şiirinin gizini fark etmiş, bırakmıyor.” (Cemal Süreya)

 

***

 

“Üç şiirine yer verdiğimiz Hüseyin Peker daha çok genç. Bir süredir adına dergilerde rastlanıyor. İlk bakışta gevrek görünen örgülerine rağmen, bu şiirler değişik bir sesin habercisi olarak bağımsız mantığıyla göze çarpıyor. Hüseyin Peker’in daha da gelişerek kısa zamanda sözü edilir bir ozan olacağını sanıyorum.” (Kemal Özer)

 

***

 

Nihat Behram vb. yaşıtları gibi 1960’lı yılların ikinci kuşağı içinde sayabileceğimiz Hüseyin Peker, yaşamın bozulmuşluğuna karşı insanca olana umudu ve çağrıyı, hemen her dizesinde ayakta tutma çabasındaki şiiriyle özgünlüğü oluşturuyor. Somut, sıradan denilebilecek yaşam öğelerini, içten bir itiraf tonlamasıyla şiirleştiriyor.” (Ataol Behramoğlu)

 

***

 

“Bazı adlar vardır, yıllar yılı sizde yaşar, çok eskiden birkaç şiirini okumuşsunuzdur, sonra uzun süre rastlamazsınız hiçbir yerde ama unutmazsınız, bir yerlerden çıkıp gelip bir sürpriz yapacağını bilirsiniz. Hüseyin Peker de bende yıllardır yaşayan birkaç isimden biriydi. Tam artık onun şiiri filan bıraktığına inanmak üzereyken, yalnız şiirleriyle değil romanlarıyla geldi ki dönüşü muhteşem oldu.” (Haydar Ergülen).

 

***

 

"Peker, kendine özgü deneysel arayışlardan, biçime verdiği özel önemden hiç vazgeçmez. Modern Türkçe şiirde, biçim arayışları, anlatımcılığı, söyleyişteki zenginliğiyle, daha 1960'lar noktalandığında şair kimliğini kanıtlamış yenilikçi bir şairdir." (Orhan Kahyaoğlu)

 

***

 

"Peker, şiirler boyunca derdini anlatıyor, hem de tek tek dizelerle şiirsel yükün nasıl taşınacağını gösteriyor. Yoğun bir anlatma, iç dökme isteği var dizelerde, hatta dizeler kimi zaman anlatma isteğinden kabaran anlamı sonraki dizeye taşırıyor." (Şeref Bilsel)

 

***

 

Belki uzun yıllar sonra biri çıkıp 'Hüseyin Peker tek bir şiir yazmış, tek bir kitap' diyecektir. Gizli bir biçimsellikle de yazıyor denebilir. Yalnızlıktan bir cümbüş, yoksulluktan ise daha görkemli bir cümbüş çıkarabildiğine göre Peker'in kıskanılası bir hayal yetisi olsa gerek." (Baki Asiltürk)

 

KAYNAKÇA: Kemal Özer / Şiir Sanatı (1966), Refik Durbaş / Yılların Zaman Aralığında (Yeni Yüzyıl, 3.9.1997), Dinçer Sezgin / Geç Gelen Bir Şiir Kitabı (Radikal, 15.11.1997), Mehmet Sarsmaz / Zamanla Dostluğunu Erteleyebilen Bir Şair-Romancı (Cumhuriyet Kitap, s: 411, 1998), Haydar Ergülen / Varlık (Mart 1999), Gültekin Emre / Hüseyin Peker Şiiri (Cumhuriyet Kitap, 5.4.2001), Ataol Behramoğlu Büyük Türk Şiiri Antolojisi (6. bas., 2001), Betül Tarıman / Yer Bezinden Bir Köle (Cumhuriyet Kitap, 27.9.2001), Arif Gülderen / Ses Salkımları (Virgül, sayı: 51, Mayıs 2002), Ses Salkımları (Kıyı Edebiyat, Mart 2002), Betül Tarıman / Ses Salkımları (Cumhuriyet Kitap, 26.9.2002), A. Ömer Türkeş / Roman Avcılarının Dikkatine (Akşam-lık, 14.12.2003), Gültekin Emre / Ateşe Zil Takıp Oynatan Şair (Akşam-lık, 29.8.2003), Mahmut Temizyürek / Hayat Uzakta (Virgül, Eylül 2004), Necati Tosuner / Depreşendi Derdimiz (Virgül, Eylül 2004), Yusuf Alper / Entelektüel Berduş’tan Şiirler (Cumhuriyet Kitap, 29.4.2004), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör