Hüseyin Özbay

Eğitimci, Yazar

Doğum
02 Mart, 1951
Eğitim
Çapa Yüksek Öğretmen Okulu, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi
Burç

Yazar, eğitimci. 2 Mart 1951, Samsun / Terme doğumlu. Terme Yahya Kemal İlkokulu,  Terme Ortaokulu ve İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu Hazırlık Lisesi’nde okudu. Yüksek öğrenimini Çapa Yüksek Öğretmen Okulu ile İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde yaptı (1973). Elazığ / Karakoçan ile Samsun / Terme Liselerinde edebiyat öğretmenliği yaptı, ardından Gazi Eğitim Enstitüsü öğretmenliğine atandı (1978). 1982 yılında Gazi Üniversitesi’nin kurulmasıyla birlikte, bu üniversitede “Afganistan Özbekçesi Kunduz Ağzı” tez çalışmasıyla yüksek lisansını (1985) ve “Abdülhamid Süleymanoğlu Çolpan’ın Şiirleri: Metin Aktarma ve İnceleme” teziyle de doktorasını (1992) bitirdi.  Ardından, GÜ Gazi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Anabilim Dalı’na öğretim üyesi olarak atandı. Gazi Eğitim Fakültesi Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi öğretim üyesi olarak çalışmalarını sürdürdü.

Hüseyin Özbay, 1996-99 yıllarında Makedonya Üsküp Metody ve Kril Üniversitesi Türkoloji Bölümü ile 2004-07 yıllarında Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Türkoloji Bölümü’nde çalıştı. Türk Ocakları Genel Merkezi’nde üç yıldan beri sürdürülen “Kuşlukta Yazarlar Topluluğu”nun haftada bir yaptığı yazarlı kitap eleştiri çalışmalarına ve Avrasya Yazarlar Birliği’nin Yazar Atölyesinin Deneme ve Dil Bölümü’nde kurs hocalığı ve Ankara Radyosu / Radyo 1’de yayımlanan “Dünden Bugünden” adlı edebiyat programının 20011-12 yıllarında metin yazarlığını yaptı.

Hüseyin Özbay’ın yazıları Türk Yurdu, Kardeş Kalemler, Kurgan Edebiyat, Dolunay, Sesler, Birlik ve Yeni Türkiye dergilerinde yayımlandı. Avrasya Yazarlar Birliğinin Türk Dünyasına hitap eden Kardeş Kalemler dergisinin yayın kurulu üyeliğini yaptı ve Kurgan Edebiyat dergisinin sanat yönetmenliği görevini üstlendi. 

Bilimsel çalışmalarının dışında Aldanışların Penceresinden Hüznün Dili ve Kelimeler Kuşatması adlı deneme kitaplarıyla ile Özbek dili ve edebiyatıyla ilgili çalışmaları vardır… Avrasya Yazarlar Birliği (Genel Sekreter)  ile Türkiye Yazarlar Birliği üyesidir.  A. S. Çolpan’ın şiirleri üzerine yaptığı çalışmalar nedeniyle 1994 Özbekistan Yazarlar Birliği Uluslararası Çolpan Ödülü kendisine verilmiştir. 

ESERLERİ :

İNCELEME: Çolpan’ın Şiirleri (Doktora tezi, 1994).

DENEME: Aldanışların Penceresinden (2001), Hüznün Dili (2009)  Kelimeler Kuşatması (2009), Dokunmalar (2015). 

DERLEME-SEÇKİ: Şiir Burcunda Çocuk (Bahattin Karakoç ve Mustafa Tatçı ile, 1993), Çağdaş Özbek Şairleri Antolojisi (Tahir Qahhar ile, 1995), Yunus Emre (Makalelerden Seçmeler, M.Tatcı ile, 2001).

ÖZBEKÇEDEN AKTARMA: Vatandan İyi Yar Olmaz (Nurali Kabul’dan, 1997).

YAYIMA HAZIRLAMA-UYARLAMA: Mehmet Âkif Ersoy / Safahat (Komisyon, 1996), Makâlât - Hacı Bektaş-ı Velî (Esat Coşan’dan,  1996), Muallim Naci’nin Şiirleri (A. Hayber ile, 1997).

KAYNAK: İhsan Işık / TEKAA (2. bas. 2009), Ahmet Sezgin / Termeli Yazarlar ve Şairler Ansiklopedisi (Samsun, 2012), websitem.gaziedu.tr (16.3.2015).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör