Hüseyin Hüsnî Paşa (Yanyalı)

Divan Şairi, Devlet Adamı

Ölüm
22 Haziran, 1877

Devlet adamı ve Divan şairi (D. ? – Ö. 22 Haziran 1877, Yanya / Yunanistan). Çalışma hayatına Zabtiye Meclisi özel kaleminde başladı. Rumeli Beylerbeyliği pâyesiyle Tırhala mutasarrıfı, 1858’de vezirlik pâyesiyle Yanya valisi oldu. Girit, Selanik, yeniden Yanya valiliklerinde bulundu. 1864’te Akdeniz Cezayiri ve Bursa valisi, 1869’da Zabtiye Müşiri (mareşali) oldu. 1871’de rütbesi alınarak Kıbrıs’a sürüldü. Mithat Paşa’nın vezirliği döneminde affedildi (1872). Konya, Bursa Prizren valiliklerine ve 1874’te ikinci defa Zaptiye Nazırlığına tayin edildi. 1876’da üçüncü defa Yanya valisi oldu. Bir yıl sonra vefat ettiği Yanya’da toprağa verildi.

 Hüseyin Hüsnî Paşa; Ziya Paşa ve Namık Kemal tarafından yakışmaz hicivlerle karşılanıp kendisiyle alay edildi. Ziya Paşa’nın, Zafernâme’yi Hüsnî Paşa’ya şerh ettirerek eserine çok kıymetli tehzil (alaysama) gücü vermesi Paşa’nın cehaletle meşhur olmasından değil, Âli Paşa’nın yardımcılarından ve Jön Türkler ile onların yakınları hakkında sert davranmasındandır. Vakanüvis Lütfi Efendi, Tarih’inin 1875 olaylarına, onun kitabette yetişmiş olmasına rağmen, Türkçe şiirde de güçlü olduğunu, bu sebeple takdim ettiği “senet tarihine” caize olduğu gibi Muhacirin İdaresi işlerinin de Zabtiye Nezaretine verildiğini yazmaktadır.

ESERLERİ:

Divan-ı Eş’âr (Buharalı Naci tarafından hicri 1292 yılında Talik yazı ile yazılmıştır. Arapça, Farsça şiirleri de vardır. Sabık Arnavutluk sefiri kitap dostu Âli’dedir), Manzume-i Hüsn-i Eser (Yüz beyitlik eserin sonunda elli üç beyitlik bir na’t vardır, tsz.), Nefs-i Emmare redifli uzun kasidesi (Ta’lik yazıyla levha şeklinde basıldı. İ. M. K. İnal’daki nüshası Mütâkere sırasında İngiliz ve Fransızların yazarın evinin işgalinde kayboldu), Tercüme-i Ahd-i Aziz (Hz. Ali, Mâlik İbnü’l Hart’ı Mısır’a vali tayin ettiğinde yazdığı vasiyetnamenin Selanik valisi iken yaptığı Türkçeye tercümesi, basılmadı. Arnavutluk sefiri Âli’dedir.).

KAYNAKÇA: Nail Paşa / İzâhu’l-Meknûn fı’z-Zeyl alâ Keşfî’z-Zünûn an Esâmi ‘l-Kütüb ve ‘l-Fünûn (yayımlayan: Kilisli Rifat - Şerafeddin Yaltkaya, 2 cilt, 1945-47), Meydan-Larousse Büyük Lugat ve Ansiklopedi (c. 6, 1969-73), V. Recai Velibeyoğlu / ÖBBŞKA (c. 2, 1975), İbnülemin Mahmud Kemal İnal / Son Asır Türk Şairleri (c. II, 2000), Mehmed Süreyya / Sicill-i Osmânî (Tezkire-i Meşâhir-i Osmaniyye, c. 2, 1308-1315), Türk Ansiklopedisi (c. 30, 1943-86), TDE Ansiklopedisi (c. 4, 1976), Nail Tuman / Tuhfe-i Nailî (c. 1, 1999), TDOE - TDE Ansiklopedisi (c. 5, 2004).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör