Selim Deringil

Tarih Araştırmacısı, Araştırmacı

Eğitim
East Anglia Üniversitesi Avrupa Tarihi ve Dilleri Bölümü
Diğer İsimler
Selim Mehmet Deringil (tam adı)

Tarih araştırmacısı. Tam adı Selim Mehmet Deringil. 1951, Ottowa / ABD doğumlu. Üniversite öğrenimini İngiltere’de East Anglia Üniversitesi Avrupa Tarihi ve Dilleri Bölümünde (1975), doktorasını aynı bölümde 1979’da tamamladı. Aynı yıl Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümünde görev aldı. ABD, Fransa, İngiltere, İsrail’de dersler verdi. Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümünde profesörlüğe yükseldi. Bölüm başkanlığı yaptı. Princeton Üniversitesi Yakın Doğu Çalışmaları Bölümünde (1989-90) ve Londra Ekonomi Okulunda bir dönem, 1995’te Paris’te, Ecole des Hautes Etudes En Sciences Sociales’da konuk öğretim üyesi olarak çalıştı.

Osmanlı son dönemi ve Cumhuriyet tarihi konusunda makaleler yazdı. Makaleleri; Middle Eastern Studies, Boğaziçi University Journal of the Humanities, Toplum ve Bilim, Journal of the American University of Beirut, Annual of the Foundation for Turkish-Arab Relations, Türkiye Ansiklopedisi, Studies on Ottoman Diplomatic History, International Journal of Turkish Studies, Die Welt des Islams Berlin, European History Quarterly, Journal of History, Armenian Forum gibi yayınlarda yayımlandı. İktidarın Sembolleri ve İdeoloji II. Abdulhamid Dönemi adlı eserinin İngilizcesi The Well Protected Domains, Ideology and the Legitimation of Power in the Ottoman Empire 1876-1909 ile 2001 Turkish Studies Association Fuad Köprülü ödülünü kazandı. Boğaziçi Üniversitesinde ders verdi ve Osmanlı tarihi konusunda araştırmalar yaptı.

“Selim Deringil’in dilimize Gül Çağalı Güven’in Türkçesiyle aktarılmış olan İktidarın Sembolleri ve İdeoloji’si, inanılmaz boyutta geniş bir araştırma ve incelemenin ürünü. Çok da akıcı yazılmış. Okurken zevk alınıyor.” (Yavuz Selim Karakışla)

“Denge Oyunu, her şeyden önce bütün dünyayı yakıp yıkan bir savaşın dışında kalmanın kolay olmadığını gösteriyor bizlere. Savaş dışı kalmanın “ben oynamıyorum,” demek kadar kolay olmadığını, bazen büyük emperyalist güçleri birbirine düşürmeye çalışarak, bazen de ikili antlaşmalarla ülke sınırlarını güvenceye alarak  sergilenen zorlu bir diplomasiyi, kararlılığı gerektirdiğini belgeliyor.” (Kerem Öncül)

ESERLERİ:

Turkish Foreign Policy During the Second World War: An Active Neutrality (1989), The Ottomans in Africa (ed., 1990), Denge Oyunu-İkinci Dünya Savaşında Türk Dış Politikası (1994), The Well Protected Domains-Ideology and the Legitimation of Power in the Ottoman Empire: 1876-1909 (1998; İktidarın Sembolleri ve İdeoloji II. Abdulhamid Dönemi:1876-1909 adıyla Türkçesi Gül Çağalı Güven, 2002).

HAKKINDA: Kerem Öncül / Denge Oyunu (Virgül, sayı: 44, Ekim 2001), Selim Deringil / İktidarın Sembolleri ve İdeoloji II. Abdulhamid Dönemi (1876-1909) (2002), Ali Topuz / Dünyaya İstanbul’dan Bakmak (Radikal Kitap, 8.11.2002), Orhan Koçak - Ayşe Ozil / Abdülhamid’in Osmanlı’nın Son Gerçek Padişahı Olduğu Kesindir (Virgül, sayı: 56, Kasım 2002), Yavuz Selim Karakışla /Memâlik-i Mahrûsa-i Şâhâne (Virgül, sayı: 64, Temmuz-Ağustos 2003).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör