Güzide Taranoğlu

Yazar, Şair

Doğum
28 Ocak, 1922
Ölüm
Burç
Diğer İsimler
Fatma Güzide Taranoğlu, Gülpınar

Şair ve yazar (D. 28 Ocak 1922, İstanbul – Ö. 2013, Ankara). Tam adı Fatma Güzide Taranoğlu’dur. Bazı ürünlerinde kızlık soyadı olan Gülpınar imzasını kullandı. Balkan Savaşı sonunda İstanbul’a yerleşen, sonradan yardımseverliğiyle tanınan Üsküplü bir ailedendir. İlköğrenimini Ilgın’da, ortaöğrenimini İstanbul’da tamamladı. İstanbul Emlak ve Eytam Bankasında çalışmaya başladı. Bankadaki çalışma arkadaşlarından biri de dönemin tanınmış şairlerinden Ziya Osman Saba idi. Onu ziyarete gelen Yaşar Nabi, Cahit Sıtkı, Melih Cevdet, Yahya Kemal gibi ünlü şairlerle tanıştı. Doktor olan eşi ile birlikte Başkale (Van), Eleşkirt (Ağrı), Çarşamba (Samsun), Gölköy (Ordu) ve Giresun’da bulundu.

1961’de Ankara’ya yerleşti. Başta Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeliği olmak üzere çeşitli yardım derneklerinde görev aldı. Birçok derneğin kuruluşuna öncülük etti. Şiir sergileri açtı. Evi sanatçıların uğrak yeri oldu. 2003’te kitaplığını Ordu’nun Güzelyalı ilçesine verilmek üzere Kültür Bakanlığına bağışladı. Bunun üzerine Güzelyalı’da Güzide Gülpınar Taranoğlu İlçe Halk Kütüphanesi açıldı. Aynı ilçede bir bulvara ve durağa adı verildi.

Yazıları 1969’dan itibaren, bir ara sanat sayfasını hazırladığı Yeni Tanin, köşe yazarlığı yaptığı Zafer gazeteleri ile 1976’dan itibaren düzenli olarak çıkardığı Gülpınar dergisinde yer aldı. Şiirlerinde hece ve serbest ölçünün ikisini de kullandı. Çaba dergisinde yayımlamaya başladığı ve daha başarılı görüldüğü şiirlerinin tümünü hece ölçüsüyle yazdı, bunların çoğu bestelendi.

 

“Tadı yok sensiz geçen

Ne baharın ne yazın

Kalmadı tesellisi

Ne şarkının ne sazın”

 

diye başlayan şiiri gibi yüzden fazla şiiri Alaattin Yavaşça, Muzaffer İlkar, Erol Sayan, Sabri Süha Ansen, Turgut Aksoy gibi besteciler tarafından çeşitli makamlarda şarkı olarak bestelendi. Bestelenen şiirlerinden diğer bazıları şunlardır: Bir Şarkı Yazdım Sana, Yıllar Yılı Sana Aşk, Sana Sevgi Taşıdım, Ağlasan Söz Olur Gülsen Söz Olur, Güzelsin Doyulmaz Bir Çiçek Gibi.

“Güzide Taranoğlu’nun her şiirinde muhakkak güzel ve çekici bir taraf ve şi’riyet bulunmaktadır. Bu bedîilik bazen bir pasaj, bazen bir dörtlük halinde olur. Tam ve mükemmel olan şiirleri ise çoğunluktadır. Bunlar arasında zevk ve hayranlıkla okunan ve dillere destan olan örnekler vardır. Güzide Taranoğlu, sempatik, lirik ve gerçek bir şairdir. Şi’riyet kudreti kendi özverisinden doğmaktadır. Güzide Taranoğlu’nun şiirleri okuyanlar çok tad alırlar ve uzun süre şâirenin etkisi altında kalırlar.” (Enver Tuncalp)

“Umutlar Canda Çiçek. Hazdan çiçeklene çiçeklene okudum. Baştan sona sevgi eksenli bir kitap. Karamsarlık gibi inkâr gibi, başkaldırma gibi menfi psikolojik unsurlardan arınmış, ışıklı, yağmurlu bir şiir atmosferi. Kelimeler mısralara, mısralar kıt’alara, kıt’alar şiirin bütünlüklerine renkli mozaikler gibi oturuvermiş... Zorlama yok, yazdığınız şiirlerde. Akıcı ve taze kan gibi sımsıcak hepsi de. Samimisiniz ve duygularınızı okurlarınıza da kesintiye uğratmadan duyurabiliyorsunuz. Sanırım gerçek sanat da buna denir.” (Bahaettin Karakoç)

ESERLERİ:

ŞİİR: Merhaba Dostum (1967), Mutlu Acı (1968), Tozpembe (1969), İnsanlar Mutlu Yaşasın (1972),Ve Mutluluk Çiçek Açar (1975), Huzur Çağı (1981), Umutlar Canda Çiçek (1984), Aşk Yıllara Yenilmez (1989), Can Parçamız Çocuklar (1993), Şiiristan’da Hecelerin Dili (1997), Bir Dalda Bin Çiçek (1997, önceki şiir kitaplarının toplu şekli), Aşk Şiir = Hayat (2002), Sevgi Yağmur Aşk Güneş (2003).

ÖZDEYİŞ: Diyorum ki (1976).

GÜLDESTE: Aldanışlar Geçidi (1978).

DENEME: Selamlarım (1996).

KAYNAK: Enver Tuncalp / Gönül Tahtında Güzide (1979), Bedihan Tamsöz / Osmanlıdan Günümüze Kadın Şairler (1994, s. 165), TDE Ansiklopedisi (c. VIII, 1998), Mehmet Aydın / Ne Yazıyor Bu Kadınlar (1995), Günümüz Türkiyesinde Kim Kimdir (2000), Mustafa Ceylan / Sultan Şaire Toprak Ana Güzide Gülpınar Taranoğlu’nun Hayatı-Eserleri ve Şiirlerinin Tahlili (2000), Ünal Şöhret Taranoğlu / Sultan Şaire-Toprak Ana (Sevgi Yolu dergisi, Temmuz-Ağustos 2000), İhsan Işık / Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi (2001, 2004) – Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2007, 2009), TBE Ansiklopedisi (2001), Türkiye Yazarlar Birliği / Türkiye Kültür Sanat Yıllığı (2014). 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör