Gürol Sözen

Ressam, Yazar

Doğum
-
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü

Ressam, yazar. 1940 doğumlu. Kabataş Erkek Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümünü bitirdi. Desen, şiir, öykü, masal ve denemeleri; Doğan Kardeş, Türk Sanatı, Varlık, Yelken, Gelecek, Türk Dili, Pazar Postası, Yeditepe gibi dergilerde yayımlandı. İlk sergisini 1960 yılında açtı, daha sonra yirmi sekiz kişisel sergi gerçekleştirdi. TRT Ankara Televizyonunda denetçi olarak çalıştı. Politika ve Güneş gazetelerinde uzun süre kültür ve sanat sayfası yönetmenliği yaptı. Gezi notları, dizi röportajları, kültür ve sanat konularındaki yazıları 1959’dan itibaren Akşam, Milliyet, Vatan, Politika, Güneş, Cumhuriyet, Yeni Yüzyıl gazetelerinde yayımlandı. Resim ve heykelleri Türkiye’den başka Almanya, İngiltere, Hollanda, Rusya ve Amerika’da özel koleksiyonlarda bulunmaktadır.

Martıların İstanbulu ayrıntılı bir İstanbul öyküsü sunuyor. Çağdaş beton binaların istilasına direnen eski yapılarıyla İstanbul’un güzellikleri fotoğraflarla sergilenirken, metinde, yitirdikleriyle birlikte İstanbul’a dair zengin bilgiler veriliyor. Kitap, estetik bir nesne olarak çok etkileyici her şeyden önce: Büyük boyutları, şıklığı, çarpıcı fotoğraf ve desenleriyle...” (Virgül - Martıların İstanbul’u üzerine)

ESERLERİ:

Bin Çeşit İstanbul ve Boğaziçi Yalıları (1989), Ege’den Akdeniz’e Mavi Uygarlık (Türkçe ve İngilizce iki ayrı kitap olarak, 1995 ve 1998), Martıların İstanbulu (1999), Martıların İstanbul’u (Virgül, sayı: 27, Şubat 2000), Bulutların Altındaki Uygarlık Anadolu (Türkçe ve İngilizce olarak 2000).

KAYNAK: İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör