Selamettin Toprak

Yazar, Şair

Doğum

 Şair ve yazar. 1938 yılında Diyarbakır’ın Silvan ilçesine bağlı Taxık köyünde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Diyarbakır’da, Arapça ve İslam ilimleri öğrenimini ise değişik köylerde babasına ait medreselerde tamamladı. 1960 yılında fahri imam olarak Eğil’e bağlı Birsin Köyü’nde göreve başladı. Daha sonra Çermik’e bağlı Bezwan Köyü’nde görevine devam etti. 1970 yılında resmi imam olarak Dicle ilçesinin sırasıyla Basraf ve Şülbeta köylerinde, daha sonra Ergani’ye bağlı sırasıyla Zeyndela, Yukarı Termıl, Hançerli köylerinde imam olarak görev yaptı.

Son olarak 1995 yılında Diyarbakır Merkeze bağlı Kendeş köyüne atandı. 2010 yılında aynı köyde emekliye ayrıldı. Gerek fahri gerek resmi imam olarak görev yaptığı süre içerisinde medrese öğrencilerine Arapça olarak İslam ilimleri derslerini verdi. Edebiyat ile ilgilendi. Şu an basılmamış, yayına hazır iki eseri mevcuttur. Bunlar, şiirlerinden oluşan bir divan ile bir Mevlit olup ikisinin de dili Kürtçe’dir. Halen Diyarbakır’ın Bağlar Merkez ilçesinde ikamet etmekte ve edebiyat çalışmalarını sürdürmektedir.

KAYNAK: İhsan Işık / Diyarbakır Ansiklopedisi (2013) - Geçmişten Günümüze Diyarbakırlı İlim Adamları Yazarlar ve Sanatçılar (2014).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör