Selahattin Parladır

Din Eğitimi Araştırmacısı, Araştırmacı

Doğum
Eğitim
İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi)

Din eğitimi araştırmacısı. 1939, Isparta doğumlu. İlk ve ortaöğrenimini doğduğu yerde tamamladı. 1963 yılında İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsünü bitirdikten sonra 1965 yılına kadar Erzurum İmam Hatip Okulunda meslek dersleri öğretmeni ve müdür yardımcısı olarak çalıştı. 1965 yılında İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsünde Dinî Psikoloji ve Pedagoji asistanı oldu. 1969 yılında Konya Yüksek İslâm Enstitüsüne Dinî Psikoloji ve Pedagoji öğretim üyesi olarak tayin edildi. Askerlik dönüşü (1972) tayin edildiği İzmir Yüksek İslâm Enstitüsünde öğretim üyeliğinin yanı sıra müdür yardımcılığı, müdür başyardımcılığı ve enstitünün Dokuz Eylül Üniversitesine bağlı İlâhiyat Fakültesi haline getirildiği 1982 yılına kadar müdürlük görevi yürüttü. DEÜ İlâhiyat Fakültesinde öğretim görevlisi olarak görev yaparken 1984 yılında “İslâm’da Örgün Din Eğitimi” adlı teziyle doktor unvanı aldı ve aynı yıl Din Eğitimi Anabilim Dalında yardımcı doçent, 1988’de doçent, 1996’da profesör oldu. 1988-99 yılları arasında dekan yardımcılığı yaptı. 1998 yılında İlköğretim Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmenliği Bölümü başkanlığına, 2002 tarihinde fakülte dekanlığına atandı.

Makale ve çevirileri; İslâm Medeniyeti Mecmuası, Nesil, Dokuz Eylül Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi, MEGSB Din Öğretimi, Kadın ve Aile, Diyanet, İslâmî Araştırmalar dergilerinde yayımlandı. Türk Aile Ansiklopedisi, TDV İslâm Ansiklopedisi için madde yazdı.

ESERLERİ:

Sistematik Felsefe ve Mantık (Halis Ayhan ve Hasan Küçük ile, 1976), Bütün Yönleriyle Asr-ı Saadette İslâm (ortak yayın 4 cilt, 4. ciltte bölüm 1994), Eğitim Bilimi (1996), Din Eğitimi Bilimine Giriş (1996).

KAYNAK: İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

 

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör