Güngör Özmen

Şair

Doğum
26 Haziran, 1933
Eğitim
Ankara Askerî Harita Teknik Okulu
Burç

Şair. 26 Haziran 1933, Artova / Tokat doğumlu. Kayseri’de başladığı öğrenimini Zile ve Tokat’ta sürdürdü. Lise öğreniminin ardından Ankara’da Askerî Harita Teknik Okulunu bitirerek  Türk Silahlı Kuvvetlerinde fiili olarak yirmi yıl görev yaptı. 1974 yılında kendi isteğiyle emekliye ayrıldı. 1977-95 yılları arasında özel bir kuruluşun Ankara bölge müdürlüğünü yaptı. Sonraki yıllarda da çalışmalarını Ankara’da sürdürdü.

İlk şiirini, 1948’de Ankara’da Öğrenci Dergisi’nde yayımladı. (1948). Bu dönemde şiirleri ayrıca Her Hafta, Yirminci Asır, Yelpaze dergilerinin Behçet Kemal Sağlar ve Cemal Sılay’ın yönettiği sayfalarda yer aldı. İlerleyen yıllarda şiir, yazı, deneme ve eleştirileri Hisar, Türk Dili, Çağrı, Çaba, Ajans Türk, Güney, Yelken, May, Halkoyu, Meltem, Petek dergilerinde yayımladı. “Sevdiceğim” adlı şiiri 2002 yılında Hüseyin Soysal tarafından bestelenerek TRT repertuarına alındı. Güngör Özmen’e göre “Şiir, bir tutku, bir güzellik, bir yaşam biçimi ve de bir tiryakiliktir.”

“Yatağında sessiz akan ırmaklar vardır. Ne kadar kabarırsa kabarsın taşkınlık yapmayan ırmaklar. Arının kanat seslerini duyamayız ama bize sunduğunu bir düşünün. Uzun yıllardan beri tanıdığım şair Güngör Özmen de böyledir işte. Ne çabuk meşhur olmak için yersiz bir yaygara nede günün adamı haline gelebilmek için lüzumsuz bir telaş…” (Halil Soyuer)

ESERLERİ (Şiir):

Garip Kişi (1963), Belki Bir Gün (2000).

KAYNAK: Türk Dili (1965), Meltem (röportaj, 1970; eleştiri, 1971), Güney (1973), Hüseyin Yurdabak / Şiirle Yaşayanlar Antolojisi (2002, 2003), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör