Müge İplikçi

Öykü Yazarı, Yazar

Doğum
18 Ocak, 1966
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü
Burç
Diğer İsimler
Müge İplikçi Çakır

Öykücü. 18 Ocak 1966, İstanbul doğumlu. Tam adı Müge İplikçi-Çakır. Ruşen Çakır’ın eşidir. Kadıköy Anadolu Kız Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu. “Popüler Kültür ve Kadın” konulu yüksek lisans çalışmasını aynı üniversiteye bağlı SBE Kadın Sorunları ve Araştırma Merkezinde tamamladı. Kadıköy Kız Lisesinde İngilizce öğretmeni, ABD Ohio Eyalet Üniversitesinde Türkçe okutmanı olarak görev yaptı. Dönüşünde çalışmalarını İstanbul’da sürdürdü. Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Fakültesinde öğretim görevlisi olarak çalıştı.

Kadın sorunlarının irdelendiği öyküler yazdı ve bunları ağırlıklı olarak Adam Öykü, Varlık vd. dergilerde yayımladı. Ürünleriyle 1996 Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülü Öykü Birinciliğini, 1997 Haldun Taner Öykü Ödülü Üçüncülüğünü aldı.

Müge İplikçi, çağdaş öykünün alabildiğine genişleyen sınırlarında kendine ait bir yer edinirken, olayı mümkün olduğunca öykünün dışına taşırıyor, klasik öykünün kalıplarıyla da bağını koparmıyor. (Cemil Kavukçu)

Müge İplikçi, öteden beri dönüştürümdeki kıvraklığıyla, yeteneğiyle göz dolduran bir öykücü. Düş gücü onun, öyküleme becerisini öylesine kamçılıyor ki, her evreni, bu evrendeki her nesneyi, durumu, olayı, olaylar arası bağlantıyı, kişiyi, ilişkiyi vb. sonuçta her şeyi dönüştürüp öyküleyebiliyor yazar. Öylesine pırıltılı bir dönüştürme ki bu, şaşmamak elde değil. (M. Sadık Aslankara)

“Sürekliliği, düz giden bir hayat çizgisi varsa eğer insanın; orada dikilebileceği, orada durabileceği bir direk, altında yaşayabileceği bir çatısı varsa bu sahteliğin hiçbir önemi yoktur. Ta ki bir kriz anına, çizginin kırılma anına, sürekliliğin parçalandığı ana kadar. (…) Öykü kitaplarıyla tanıdığımız Müge İplikçi’nin ilk romanı Kül ve Yel işte bu ‘an’ı anlatıyor. (…) Bunu alışılmadık bir dil, teknik ve kurguyla yapıyor. İplikçi, o her şeyi bilen yazar anlatıcıyı fırlatıp bir kenara atıyor öncelikle. Bir kadının belleği, oradaki insanlar ve mekânlar anlatıyor bize olup biteni, hatırlandığı ve unutulduğu ve de kırıldığı kadarıyla tabii.(…) Kül ve Yel, üç konu üzerine oturtulmuş diyebiliriz. ‘Biz’, ‘siz’ ve ‘ben’ ile kimlik konusu; ‘biz’in temellendirdiği hatırlama konusu, yani geçmiş bağlantısı; süreklilik ve yeniden üretme konusu.” (Ümran Kartal)

“1980’lerde Türkiye’de kadın yazını deyince anımsayabildiğim öyküler, kadın kahramanın hep erkek kahramanlarla kurduğu ilişkilerde ve kamusal hayatın çeşitli alanlarında kendi kimliğini kurmaya çalıştığı öykülerdi. Müge İplikçi’nin öyküleri, kadınlar arasındaki ilişkileri, kadınlar için güçlenmenin önemli bir alanı olarak öne çıkarıyor. Kadınların kendi aralarındaki ‘şölen’lerde uzanabildikleri bir uzam, keşfedebilecekleri bir dil var; belki de kadınlık öncesi zamanın keşfi, gizli bahçelerin kaçamak ve dar zamanlarına geri dönüş, ordaki küçük kızların inadı ve korsanlıkları, yeni yolculukların da ateşleyicisi oluyor.” (Ayşe Durakbaşa)

ESERLERİ:

ÖYKÜ: Perende (1998), Colum-bus’un Kadınları (2000), Arkası Yarın (2001), Fırat’a Karışan Öyküler (on beş öykücüden ortak kitap, Tan Oral’ın desenleriyle, 2001), On Üç Büyülü Öykü – 13 Yazardan 13 Öykü (ortak kitap, 2002), Transit Yolcular (2002).

ROMAN: Kül ve Yel (2004), Cemre (2006).

DENEME-İNCELEME: Cımbızın Çektikleri (Ümran Kartal ile, 2002), Yıkık Kentli Kadınlar (2002).

HAKKINDA: Leyla Ruhan Okyay / On Beş Öykücü ve Bir Çizerden Zeugma’ya Ağıt - Fırat’a Karışan Öyküler (Cumhuriyet Kitap, 15.11.2001), Müge İplikçi / Ümran Kartal - “Cımbızın Çektikleri” (Cumhuriyet Kitap, 22.11.2001), Yasemin Yazıcı / Yıkık Kentli Kadınların Hikâyesi (Cumhuriyet Kitap, 30.5.2002), Cemil Kavukçu / Müge İplikçi’nin Yolcuları (Radikal Kitap, 29.9.2002), Transit Yolcular / Müge İplikçi (Cumhuriyet Kitap, 31.10.2002), TBE Ansiklopedisi (c.1, 2. bas. 2003), Nalan Barbarosoğlu / Öyküsünü Farklılaştırma Çabasında Bir Yazar: Müge İplikçi - Enver Aysever / Kalıcı Konuklar - Zeynep Ergun / Transit Yolcular (Cumhuriyet Kitap, 26.12.2002), M. Sadık Aslankara / Karşılamalar - Öyküde Dönüştürüm Transit Yolcular (Cumhuriyet Kitap, 23.1.2003), İnan Çetin / Arkası Yarın Üzerine Birkaç Söz (Eylül Öykü 3, Eylül 2003), Ümran Kartal / Kül ve Yel (Varlık Kitap, Haziran 2004), Vitrindekiler (Cumhuriyet Kitap, 3.2.2005).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör