Müesser Yeniay

Çevirmen, Şair

Doğum
01 Ocak, 1984
Eğitim
Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü
Burç

Şair, çevirmen. 1 Ocak 1984 tarihinde İzmir'in Bayındır ilçesinde doğdu. İlköğrenimini Yakapınar Şehit Mehmet Turanlıoğlu İlköğretim Okulu’nda, ortaöğrenimini Bayındır Ülfet Onart Lisesi’nde yaptı ve Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Yüksek lisansını, “Gerçeküstücülük ve İkinci Yeni” başlıklı tez çalışmasıyla Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü’nde tamamladı. Aynı üniversite de 2013 yılında doktora çalışmasına başladı.

Şiirleri birçok dergi ile birlikte daha çok “Şiirden” dergisinde yayımlandı, ilk şiir kitabı 2009 yılında çıktı. Birçok dünya şairinden Türkçeye yaptığı çevirilerle birlikte, İspanya’da yayımlanan “Türkiye Cumhuriyeti Çağdaş Şiiri Antolojisi”ni hazırladı. Yüksek lisans tezini “Öteki Bilinç: Gerçeküstücülük ve İkinci Yeni” (2013) adıyla kitap olarak yayımladı. “Şiirden” dergisi ile “Kanat” dergisinin editörlüğünü yaptı.    

Yeniay’ın şiirleri İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Hintçe, Sırpça, Arapça, İspanyolca, Rumence, Yunanca ve İbraniceye çevrildi… Uluslararası Saraybosna Şiir Festivali (Bosna-Hersek, Eylül 2010); Uluslararası Nisan Şiir Festivali (İsrail, Mayıs 2011); Uluslararası Belgrad Şiir Festivali (Sırbistan, Eylül 2012), Uluslararası Voix Vives Şiir Festivali (Fransa / Sete, Temmuz 2013), Uluslararası Kritya Şiir Festivali (Hindistan, Eylül 2013) gibi şiir festivallerine katıldı ya da katılım sağladı.

II. Yunus Emre (2006), Homeros / Attila İlhan (2007), Ali Rıza Ertan (2009), Enver Gokçe (2013) şiir ödüllerinin sahibidir. PEN Yazarlar Derneği ile Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) üyesidir.

Öncelikle, ufukta görünen bir ‘Yeniay şiiri’ var. Evet, şimdiden var böyle bir şiir. Çünkü bir ‘dili’ var Yeniay’ın. (Genç şairin bir dilinin olması, onun, önümüzdeki yılların şiirine damgasını vuracağının da göstergesidir.) (…) “Yeniden Çizdim Göğü”, yarının şairine ve şiirine olan inancımın, umutlu bakışımın açık gerekçelerinden ve nedenlerinden biri. Okura ulaşmış olmasından dolayı sahici bir sevinç duyduğumu illaki belirtmeliyim.” (Sina Akyol)  

ESERLERİ:

ŞİİR: Dibine Düşüyor Karanlık da (2009), Yeniden Çizdim Göğü (2011).

ÇEVİRİ: Evimi Dağlara Kurdum (Dünya şiirinden, 2010). Çağdaş İspanyol Şiiri Antolojisi (Metin Cengiz, Jaime B. Rosa ile, 2010), Seçme Şiirler (Gerard Augustin: Eray Canberk, Başak Aydınalp, Metin Cengiz ile, 2011), Kişisel Antoloji (Michel Cassit: Eray Canberk, Metin Cengiz ile, 2011), Lalelere Requiem (Behruz Kia: 2012).

İNCELEME-ARAŞTIRMA: Öteki Bilinç: Gerçeküstücülük ve İkinci Yeni (2013).  

KAYNAK: Gültekin Emre / Şiir Günlüğü (Varlık, Ekim / Kasım 2009), Ahmet Günbaş / Şiirden Şiire XVI (Eliz, Sayı 16, 2010), Ramis Dara / Hayatı Şiirleştiren Kitaplardan (Yasakmeyve, Mart Nisan 2010), Sina Akyol / “Yeniden Çizdim Göğü” (Digraf, 2011), Haydar Ergülen / “Yeniden Çizdim Göğü” (Digraf, 2011), Celal Soycan / “Yeniden Çizdim Göğü” (Digraf, 2011), Seyyit Nezir / Antişiirle Çöküş Keyfine Buyurun (Aydınlık, 13 Temmuz 2011), Oğuz Güven / Müesser Yeniay’ın Kitaplarında Dünyanın Şiiri Var (Kanat, 2011), Ali K. Metin / Eleştiri Defterinden Notlar (Hece, Ekim 2011), Cengiz, Metin / Kendisiyle Hesaplaşan Bir Şair (Cumhuriyet Kitap, 1 Mart 2012), Mehmet Gökyayla / Müesser Yeniay ve Sözcük Ekonomisi (Şiirden, 2012), Yavuz Özdem / Rüzgâr Odası (Hürriyet Gösteri, Yaz 2012), Melike Aysu Akcan / “Yeniden Çizdim Göğü” (Kanat, Kış 2012), Yusuf Alper / Bir ‘Gerçeküstücülük ve İkinci Yeni’ Tartışması (Aydınlık Kitap,  6 Aralık 2013), Metin Cengiz / “Öteki Bilinç: Gerçeküstücülük ve İkinci Yeni” (Varlık, Aralık 2013), Bilgi Formu (2013), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2015).

BEN OLMADAN ÇÖLLER VARDI

        “Dalgalı kumların azaldığı ve

                 inceldiği Sıktıllivâ’da durunuz.”*

                        

Göğsümü leş diye yiyorlardı gördüm

ben demedim “getirin beni dünyaya!”

ateşin etrafında buldum kendimi

                               devenin hörgücü gibi

kıvrıldım geçerken dünyanın içinden

           

bir avuç kum toparladılar avuçlarında

                                   ve savurdular…

hayvanların ayak izinde uyudum geceleri

dalga dalgaydı bedenim

                                  bittiğinde kumlar

örtümün arasındaki gözlerim buldu

                                        “dünya nerede”

-bir bedevi isem arzunun çölünde-

 

gecenin önünde hurmalar döküldü aklıma

                   kulaklarıma ses bulamadım

 

sahralar kadar geniş baktım yüreğime

 

(*) İmriül Kays

HAKKINDA 1

Öncelikle, ufukta görünen bir ‘Yeniay şiiri’ var. Evet, şimdiden var böyle bir şiir. Çünkü bir ‘dili’ var Yeniay’ın. (Genç şairin bir dilinin olması, onun, önümüzdeki yılların şiirine damgasını vuracağının da göstergesidir.) (…) “Yeniden Çizdim Göğü”, yarının şairine ve şiirine olan inancımın, umutlu bakışımın açık gerekçelerinden ve nedenlerinden biri. Okura ulaşmış olmasından dolayısahici bir sevinç duyduğumu illaki belirtmeliyim.


KAYNAK: Yeniden Çizdim Göğü, arka kapak yazıları, 2011).


Yazar: SİNA AKYOL

HAKKINDA 2

Müesser’in şiirlerini önceden de okumuştum ve onun iyi, parlak bir ışık yakaladığını görmüştüm, o ışığın peşinden gitmiş ve sürekli yenilene yenilene yalın, aydınlık, hem içi hem de dışı olan bir şiire varmış. (…) Okurken bir de sanki Haiku yeniden yazılıyor ve ilk kez Türkçe yazılıyormuş gibi heyecanlandım. (…) Müesser Yeniay, şiirin yeniden yazıldığı son yıllarda onun yeni ve iyi yazıcılarından biri olarak okunacak bir şair. Ben öyle okudum ve okuyacağım.

KAYNAK: Yeniden Çizdim Göğü, arka kapak yazıları, 2011).

Yazar: HAYDAR ERGÜLEN

HAKKINDA 3

Yeniay şiirinin (şiirleri demiyorum, daha ilk kitabıyla bir şiir evreni oluşturmuş ve Müesser Yeniay şiiri dememizi hak etmiştir) bir diğer özelliği ise sahiciliğidir. Bir kadın evrenini taşır bize. Ancak bir kadında varolabilecek özelliklerle harcını karar şiirinin. Onda mimetik olan kadınsı bir doğurganlık ile dünyanın hakikatine doğru yolculuk yapar. Taklit eder. Tabiat anayı taklit eder. Toprağı kavrar ve yağmur yağar. Dahası tabiat ananın kendisi olur, üretmeye, çoğalmaya, birliğe davet eder, aşk bu davetin temel eylem biçimidir.

KAYNAK: Yeniden Çizdim Göğü, arka kapak yazıları, 2011).


Yazar: METİN CENGİZ

HAKKINDA 4

Hayatı kirleten erkeksi Dil’e karşı arıtıcı ve onarıcı bir şiir geliştiren genç şair-kadınlar arasında parlak bir isim Müesser Yeniay. (…) Türk şiirinin son on yılında, sınırlı sayıda şair-kadın tarafından sürdürülen feminen onarıma dil ve zihniyet odağında tanıklık etmek isteyen okur, Müesser Yeniay’ın “Yeniden Çizdim Göğü “adlı bu son kitabıyla mutlaka tanışmalı.


KAYNAK: Yeniden Çizdim Göğü, arka kapak yazıları, 2011).

Yazar: CELAL SOYCAN
FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör