Gültekin Yazgan

İnsan Hakları Savunucusu, Anı Yazarı, Çevirmen, Hukukçu, Yazar

Doğum
13 Temmuz, 1927
Ölüm
29 Aralık, 2012
Eğitim
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Burç

Hukukçu, anı yazarı, çevirmen, STK yöneticisi, insan hakları savunucusu (D. 13 Temmuz 1927, Aydın – Ö. 29Ocak 2012, İzmir). Dışarıdan sınava girerek ilk, orta ve liseyi bitirdi. Mandolin ve akordeon dersleri aldı. 1952 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Yirmi sekiz yıl öğretmenlik yaptı.

1939 yılı başında ilkokul beşinci sınıftayken bir kaza sonucu gözlerini kaybeden Yazgan, İzmir Görme Özürlüler Kitaplığını Kurma ve Yaşatma Derneğini kurmuştu. Gereken altyapı hazırlıkları tamamlandıktan sonra İzmir Görme Özürlüler Kitaplığı açılmış, kitaplık daha sonra İçişleri Bakanlığının kararıyla Türkiye adını almıştı. Altı Nokta Körler Derneğinin de kurucuları arasında yer almıştı.

 Gültekin Yazgan, ayrıca Ticaret liseleri için ders kitapları yazdı. Felsefe, psikoloji ve psikiyatri gibi alanlarda pek çok çeviri yaptı. Anılarını Kör Uçuş (2002) adlı kitapta yayımladı.

 

Vefatı:

 

Lenf kanseriyle mücadele eden, Hastalığı nedeniyle Dokuz Eylül Üniversitesi'nde tedavi gören Gültekin Yazgan, 29 Ocak 2012 günü İzmir’de vefat etti. Cenazesi Alsancak Hocazade Camisi'nde kılınan öğle namazının ardından İzmir’de toprağa verildi.

Cenaze töreninde eşi Tülay Yazgan ile oğulları Çağrı Yazgan ve Yankı Yazgan taziyeleri kabul etti. Cenaze törenine, İzmir Valisi Cahit Kıraç ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Yazgan, öğlende kılınan cenaze namazının ardından Kokluca Mezarlığı’nda toprağa verildi.

  

Gültekin Yazgan İçin Ne Dediler?

 

“Kör Uçuş, altmış dört yılı karanlıkta geçen bir yaşamın öyküsü. Evrenin tüm karanlığının tek bir mum ışığını bile köreltemeyeceğinin parlak bir kanıtı. Körlerin eğitilmeye, çalışmaya ve tanınmaya henüz başladığı bir dönemde engelleri tek tek aşan ve başarıdan başarıya koşan öncü ve örnek bir körün portresi; azmin, yaşama bağlılığın ve umudun zaferi.” (Turhan İçli)

 

KAYNAKÇA: İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, 2007), Gültekin Yazgan Vefat Etti (haberler.com, 29 Ocak 2012), Gültekin Yazgan Vefat Etti (sondakika.com, 29 Ocak 2012), Görme engellilerin ışığı Yazgan vefat etti (hurriyet.com.tr, 30 Ocak 2012), Engelleri aştı, kansere yenildi (sabah.com.tr, 31 Ocak 2012), Babamı Uğurlarken  (yankiyazgan.com, 31 Ocak 2012).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör