Süreyya Ayhan Kop

Atlet

Doğum
06 Eylül, 1978
Eğitim
Kahramanmaraş Spor Akademisi
Burç

Milli atlet. 6 Eylül 1978, Korgun / Çankırı doğumlu. Amatör atlet olan babasının ve beden eğitimi öğretmeninin desteğiyle ortaokul yıllarında atletizme başladı. 1992’de sonradan antrenörü ve eşi olan Yücel Kop ile tanıştı. Liseden sonra Kahramanmaraş Spor Akademisi’ne girdi. Bu yıllarda Aksaray Belediyesi’nin desteğiyle atletizm çalışmalarını sürdürdü. Aksaray Belediyesi Spor Kulübü, MTA, Ankara, Fenerbahçe ve ENKA kulüplerinde koştu.

2000 yılında katıldığı Sidney Yaz Olimpiyatları’nda yarı final koşarak kendini tanıttı. 2001’de Dünya Atletizm Şampiyonası 1500 metre finaline kalan ilk Türk atlet oldu. 11 Ağustos 2002 günü Avrupa Atletizm Şampiyonası 1500 metrede, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Romanyalı atlet Gabriela Szabo’yu geçerek şampiyon oldu ve altın madalya kazandı. 2002 ve 2003 yılları boyunca bu mesafenin en iyi atleti olarak kabul edildi. 2002'de Avrupa'da yılın en başarılı kadın atleti seçildi. 2003 yılında Paris’te yapılan Dünya Atletizm Şampiyonası 1500 metrede ikinci olarak gümüş madalya kazandı. Bu başarısıyla Dünya Atletizm Şampiyonaları tarihinde Türkiye’nin ilk madalyasını elde etmiş oldu.

25 Ocak 2008'de Türkiye Atletizm Federasyonu Ceza Kurulu, milli atlet Süreyya Ayhan Kop’a doping kullandığı gerekçesiyle ömür boyu pistlerden men cezası verdi. Sonrasında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, cezasını 4 yıla indirdi. Bu cezaya Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) nezdinde itirazda bulunan Ayhan'a, CAS tarafından 10 Kasım 2009 tarihinde tekrar ömür boyu men cezası verildi.

Atletizmde dünyayı kendine hayran bırakan Süreyya Ayhan, Financial Times gazetesinde tarihteki en ünlü Türk kadını olarak tanıtıldı. Avrupa'nın saygın iş ve finans gazetesi Financial Times, geniş yer ayırdığı Süreyya Ayhan'dan "Tarihteki en ünlü kadın Türk atleti'' diye söz etti.” (Hürriyet gazetesi)

HAKKINDA: Tarihteki en ünlü Türk kadını Süreyya Ayhan (Hürriyet, 20 Ağustos 2003)

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör