Saparmurat Niyazof

Devlet Adamı

Doğum
19 Şubat, 1940
Ölüm
21 Aralık, 2006
Eğitim
Leningrad Mühendislik Fakültesi
Burç
Diğer İsimler
Saparmurat Atayeviç Türkmenbaşı Niyazov (tam adı)

Devlet adamı (D. 19 Şubat 1940, Aşkabat / Türkmenistan – Ö. 21 Aralık 2006, Aşkabat / Türkmenistan). Tam adı Saparmurat Atayeviç Türkmenbaşı Niyazov’dur.Saparmurat Türkmenbaşı adıyla tanınmıştır. Bir işçi ailesinin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası II. Dünya Savaşında öldürüldü. Ailesinin diğer fertleri, 1948 yılında meydana gelen Aşkabat depreminde öldü. İlk önce yetimhanede, sonra uzak aile fertlerinin evinde büyüdü. II. Dünya Savaşında ailesini kaybetmesi nedeniyle Sovyet Yetimhanesinde yetişti. Leningrad Mühendislik Fakültesini bitirerek enerji mühendisi oldu. 1962 yılında Komünist Partisine üye olarak parti içinde yükselmeye başladı. 1985 yılında Türkmenistan Milletvekilleri Konseyi Başkanlığı'na atandı. Daha sonra Türkmen Komünist Partisi'nin Merkez Komite I. Sekreterliği'ne seçildi. 13 Ocak 1990 tarihinde Cumhuriyetin yüksek yargı organı olan Yüksek Sovyet başkanlığına atandı. 22 Ekim 1993 tarihinde kendisini Türkmenbaşı ilan etti.

15 yıl Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı görevinde bulunan Türkmenbaşı, ilginç icraatları ile tanındı. Bilgisayar oyunlarını, arabalarda radyo dinlenmesini, opera ve baleyi yasakladı. Doktorların Hipokrat yemini yerine kendi adına yemin edilmesini istemiş, birçok yere heykellerini diktirmiş, resim ve özdeyiş levhalarını astırmıştı. Haftanın günlerini de Saparmurat Türkmenbaşı'nın emriyle Dinçgün, Başgün, Yaşgün gibi adlarla değiştirmişti. Ruhname adlı bir eseri vardır.

KAYNAK: İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2009). TYB Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı (2007).

 

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör