Soysal Ekinci

Şair

Doğum
Ölüm
04 Eylül, 1994
Eğitim
Kars Kazım Karabekir Öğretmen Okulu, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü

Şair (D. 1954, Yünbüken köyü / Yunak / Ardahan - Ö. 4 Eylül 1994, İstanbul). Ardahan Yatılı Bölge İlkokulu, Kars Kazım Karabekir Öğretmen Okulunu ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerini bitirdi. Siyasal nedenlerden ötürü 1979-1981 ve 1983 yıllarında olmak üzere iki kez gözaltına alındı. 1989 yılında Çağrı adlı kitabı toplatıldı ve hakkında iki ayrı dava açıldı. Cezaevinden çıktıktan sonra değişen değerlere uyum sağlayamadı ve 1991 yılında "susma" kararı aldı. 4 Eylül 1994 tarihinde İstanbul'da evinde kendini asarak yaşamına son verdi.

"Fakat, Soysal asıl ‘dışarda’ tutuklu kaldı. O pek konuşmayan, sessiz sakin içe kapanık bir çocuktu… Dış dünyadaki yabancılaşma ve yozlaşma onu gün geçtikçe daha da yalnızlaştırdı daha bir kendi içine kapandı.. Yaşadığı bir aşk ve bu aşkın yaşattığı ihaneti kendisine yediremedi… Uzun süre iç acılarıyla boğuşan şair sonunda ‘bir insanın mutluluğu için bin insanı acılara bıraktım’ diye not bırakarak aramızdan ayrıldı. Soysal’ın intiharına Show Tv dışında hemen hemen hiç bir yazılı ve görsel basın yer vermedi (…) Keza yine iyi şair olan Nilgün Marmara'nın intiharının üzerinde de hak ettiği kadar durulmadı." (Mustafa Suphi)

Ölümünden kısa süre önce yazdığı tahmin edilen şiir:

 

"Aydınlar ahh en yakınındakine bile uzak duran aydınlar!...

Her devinime anlaşılmaz bir homurtuyla karşı çıkan aydınlar

Elektronik çağın oyduğu çağdaş mağaralarda

Ağzından köpükler akıtarak sahte bir esrime gösterisiyle

Çıkar dilenen şeyhler gibi, aydınlığı zikreyleyip karanlıkta yaşayanlar."

"En çok umuttu bize yakışan, Ama hüznü ve umutsuzluğu"

"Bir insanın özgürlüğü için bin insanı üzdüm beni affedin."

 

ESERLERİ (Şiir):

Biri Yitik İki Ülke (1989), Çağrı (1990), Yıkıntılar Altında (1991), Toplu Şiirler (1995).

 

KAYNAKÇA: Yılmaz Odabaşı / 1975-2000 Son Çeyrek Yüzyıl Şiir Antolojisi (2. bas. 2001), İhsan Işık / Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi (2001, 2004) - Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2007, 2009), Kanayan Bir Yaradır Soysal Ekinci (amerikaliturk.com, erişim 04.09.2016), Emre Gümüşdoğan / Düş kazasında yitirdiklerimiz (siirakademisi.com, 20.04.2016).

İKİNCİ KISSA

İKİNCİ KISSA

 

SOYSAL EKİNCİ

 

ey geceleri düşlerime yalnız elleriyle gelen kadın.

ey düşlerime akan dalgaları mavi gömlek, etekleri yeşil nehir.

ey sonsuz karışımlarıyla yüreğimin bunaltısı şehir;

geleceği bana bağışla! bağışla ki,

şartı budur yüreğimin mutlak sevgiye dönmeye.

bağışla ki,

dökeyim sırtımdaki bütün acı taşlarını senin deli sularına…

İLKİ

İLKİ

 

SOYSAL EKİNCİ

 

kırkına kadar ne aşk ne ölüm umrundadır insanın

her şey hayvani bir intikam duygusuyla harcanır

düşüncenin ince denizinden güneşe serilmemiş bedenler

 

durmadan kendine sıcak bir yatak aranır

kırkından sonra bütün ibadetler us'lu bir dost içindir

her anı başka bir pişmanlıkla yaşanır

ki soysuzlar aklanırken kamuda soylular karalanır

 

ağustos 1991

KANAYAN YARADIR SOSYAL EKİNCİ

KANAYAN YARADIR SOSYAL EKİNCİ

 

MUSTAFA SUPHİ

 

Denemesem de bilirim, intiharı...

İntihar eden şairlere, yazarlara düşünürlere ressamlara ve kısacası sanatla felsefeyle bilimle uğraşan insanların intiharlarına karşı özel bir ilgim vardır ve onların yaşamlarını araştırırım yıllardır... Fakat kuşağımın en iyi şairlerinde biri olan dostum Soysal Ekinci'nin intiharı bu ilgimi tetiklemiştir.

 1954 yılında Kars'ta doğan Ekinci, 4 Eylül 1994 tarihinde İstanbul'da evinde kendini asarak yaşamına son verdi. Ardahan Yatılı Bölge İlkokulu'nu, Kars Kazım Karabekir Öğretmen Okulu'nu ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili Bölümü'nü bitiren Ekinci, Siyasal kimliğinden ötürü 1979-1981 yılları arasında gözaltında kaldı. 1983-1989 yılları arasında İstanbul'daki cezaevlerinde tutuklu kaldı.

Fakat, Soysal asıl ‘’dışarda’’ tutuklu kaldı. O pek konuşmayan, sessiz sakin içe kapanık bir çocuktu… Dış dünyadaki yabancılaşma ve yozlaşma onu gün geçtikçe daha da yalnızlaştırdı daha bir kendi içine kapandı.. Yaşadığı bir aşk ve bu aşkın yaşattığı ihaneti kendisine yediremedi… Uzun süre iç acılarıyla boğuşan şair sonunda ‘’ bir insanın mutluluğu için bin insanı acılara bıraktım’’ diye not bırakarak aramızdan ayrıldı. Soysal’ın intiharına Şov Tv dışında hemen hemen hiç bir yazılı ve görsel basın yer vermedi (…) Keza Yine iyi şair olan Nilgün Marmara'nın intiharının üzerinde de hak ettiği kadar durulmadı.

KAYNAK: Kanayan Bir Yaradır Soysal Ekinci (amerikaliturk.com, erişim 04.09.2016).

Yazar: MUSTAFA SUPHİ
FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör