Süleyman Sırrı

Şair

Doğum
07 Mayıs, 1946
Eğitim
İstanbul Çapa Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü
Burç
Diğer İsimler
Süleyman Sırrı Yağlı

Şair. 7 Mayıs 1946, Ulubey / Uşak doğumlu. Tam adı Süleyman Sırrı Yağlı’dır. Kitaplarında soyadını kullanmadı. Çanakkale Savaşı yetimi bir anne ile yine Çanakkale Savaşı yetimi bir babanın dördüncü çocuğudur. Akşehir İlköğretmen Okulu, İstanbul Çapa Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü mezunu. Edebiyat öğretmeni olarak 1966’da Antalya-Aksu İlköğretmen Okuluna atandı. 1968'de atandığı Uşak-Ulubey Ortaokulunda müdürlük yaptı.

1973'de atandığı İstanbul Bayrampaşa Lisesinde görev yaparken 1979 öğ­retmen boykotuna önayak olmak, örgütlemekle suçlanarak işten el çektirildi. Uzun süren idare ve adli yargılamalardan sonra aklandıysa da göreve dönmedi. Yirmi yılı aşkın bir süre İstanbul'da saat ticareti ile uğraştı. 2002 yılında Bağ-Kur'dan emekli oldu. Üsküdar’da saat ticaretiyle uğraşarak çalışmalarını sürdürdü. Zühal hanımla evli; Zuhal ve Nihal adlarında iki çocuk babasıdır.

Çocukluk yıllarında okuduğu halk öyküleri ve destanlar, şiir ve edebiyat tutkusunu geliştirdi. Lise yıllarında yerli yazarların kitaplarıyla tanıştı. 1963 yılında Yunus Nadi Ödülü makale yarış­masında katıldı. Yazısı ön elemeyi kazanarak yayımlandı. Çapa Eğitim Enstitüsünde okurken Türk edebiyatının seçkin isimleriyle tanıştı. Orhan Şaik Gökyay, Behçet Necatigil, Haydar Ediskun, Baha Dürder'in öğrencisi oldu. Okulun ayda bir yayımlanan Çim dergisinin ya­yım kurulunda çalıştı. Yaşattık Sevgileri (2007) adlı bir şiir kitabı vardır.

KAYNAK: İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2007, 2009). 

MENEKŞE GÖZLÜ BEBEK

Ne zaman bir kuş konsa pencereme

Baksa bana şirin şirin,

Hiç susmasa, ötse ötse…

Menekşe gözlü bebek, seni;

Hep seni hatırlarım ben.

 

Ne zaman sabah erken,

İlk duyulan ayak sesi,

İlk günaydın, ilk gülücük.

Menekşe gözlü bebek

İşte sen…

 

İlkin, minik Heidi,

Sonra öğretmenin Sezen

Hatırlar mısın bebek

Ne güzeldin sen…

 

Bilsen, nasıl yalnızdı eski Ankara’lar.

Bir sessizlik, bir özlem…

Şimdi Ankara,

Hep sen oldun, menekşe gözlü bebek,

Hep sen…


(Yaşattık Sevgileri, 2007)

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör